Magis010

‘Wethouder zoekt 5,5 miljoen euro voor arbeidsgehandicapten’

De gemeente gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het contract met de sociale werkvoorziening Magis010 toch te verlengen. Dat zegt de woordvoerder van wethouder Maarten Struijvenberg (sociale zaken, Leefbaar). Als dat lukt, behoudt Magis010 haar subsidie van de gemeente van 5,5 miljoen euro per jaar en blijven zo’n 1.200 Rotterdammers aan het werk. Eerder zei de wethouder het contract te willen beëindigen waardoor de werknemers op straat komen te staan. Het gaat om 300 mensen die de gemeente bij Magis010 detacheert; 50 mensen met een zorgindicatie en 700 werkervaringsplaatsen. Probleem is dat ze door een arbeidshandicap niet aan een reguliere baan kunnen komen. 85 procent van de opdrachten van Magis010 komt van de gemeente, zoals het schoonmaken van bruggen en tunnels en het beheer van groen in de buitenruimte.

Dat Magis010 waarschijnlijk toch blijft bestaan, is te danken aan een SP-motie waarin staat dat de gemeente de opdracht aan deze organisatie moet verlengen. „Als die stopt, komen deze mensen in een isolement”, aldus raadslid Josine Strörmann. De verwachting was dat er geen meerderheid voor de motie zou zijn door tegenstemmen van coalitiepartijen Leefbaar , D66 en CDA. Maar omdat D66’er Jos Verveen niet wist dat er over de motie gestemd werd en op de gang stond te bellen, haalde het voorstel om Magis010 te behouden het toch. Oorzaak was dat burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) op het laatste moment de volgorde van de raadsagenda veranderde en de stemming over de motie van de SP vervroegde. Aboutaleb attendeerde de raadsleden er voorafgaand aan de stemming overigens wel op dat Verveen niet in de zaal was. Maar geen van de fractieleiders van de coalitiepartijen vroeg een schorsing van de vergadering aan om hem op te trommelen.

Opinie pagina 7