Maak van je platte dak een vogelparadijs

Op een bankgebouw ligt nu een ‘vogeldak’ met gras, bloemen en nestkasten. Dit helpt de vogels om eten te vinden.

Foto Sempergreen

Als je door je oogharen kijkt, zie je gewoon een weide – met veel grassen en een paar gele, paarse en witte bloemen in bloei. Als je je ogen wat verder open doet, lijkt de weide ineens te zweven naar de verre horizon tussen de daken van hoge flatgebouwen. Want deze weide ligt op het dak van een hoog bankgebouw in Amsterdam.

Het eerste ‘vogeldak’ van Nederland is vorige week onthuld. Hier groeien 25 soorten wilde planten, grassen en kruiden, in een 20 centimeter dikke laag aarde in een roestvrijstalen bak. „Dit dak helpt de stadsvogels om voedsel te vinden voor hun kinderen”, vertelt Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland. „De bloemen lokken insecten. Hun larven zijn eiwitrijk voedsel voor de vogels die straks in het voorjaar uit het ei komen.”

Om de vogels extra te helpen staan er nestkasten. Een met een vrij hoge en grote opening, voor bijvoorbeeld spreeuwen. „Maar mussen en mezen kunnen er ook nestelen”, zegt Jip. En een met een lage kleine opening, voor bijvoorbeeld kwikstaarten. Regenwater wordt opgevangen in een grote bak, waarin op de bodem kiezelstenen liggen. Jip: „Daar kunnen de vogels in badderen.” Als extraatje staan er bijenkasten en een ‘insectenhotel’, met heel veel buisjes waarin de insecten eitjes leggen.

Jip hoopt dat er veel meer vogeldaken in Nederland komen: „Zo’n daktuin helpt de vogels, maar maakt je huis ook koeler en vangt regenwater op.” Volgens hem hebben veel huizen en kantoren in Nederland platte daken. „Als die allemaal worden voorzien van een tuin, krijg je een natuurgebied dat 60 keer zo groot is als nationaal park de Hoge Veluwe.”