Groene woonwijk op terrein voormalige Bijlmerbajes

Bijlmerbajes

De Bijlmerbajes wordt het Bajes Kwartier: een groene stadswijk met energieneutrale huizen – ook voor de sociale huur.

Zo gaat het Bajes Kwartier, de nieuwe woonwijk in de Bijlmer eruitzien. Artist impression Min. van Binnenlandse Zaken

Binnen een paar jaar moet de Bijlmerbajes en het omliggende terrein zijn omgetoverd tot het Bajes Kwartier: een groene, autoluwe, energieneutrale stadswijk. Deze week werd de opdracht door de gemeente vergund aan vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van BAM.

In de stadswijk komen in totaal 1.350 nieuwe woningen, variërend van starterswoningen tot luxe appartementen. Van de nieuwe huizen zal 30 procent verhuurd worden in de sociale sector, daarnaast zullen veel woningen in het middeldure segment vallen. Vijf van de zes gevangenistorens worden gesloopt, één wordt verbouwd tot ‘groene toren’, met een verticaal park en stadslandbouw. Het voormalige hoofdgebouw wordt een ‘design cluster’ dat atelierruimte biedt aan kunstenaars. Verder komt er ook plek voor horeca en een gezondheidscentrum, en gaat de gemeente een middelbare school opstarten voor de kinderen in de wijk.

Het Bajes Kwartier moet bijzonder duurzaam worden: elke woning wordt goed geïsoleerd en hoofdzakelijk van energie voorzien door zonnepanelen. Daarnaast wordt in elk dak een windturbine ingebouwd en zal het organisch afval uit de wijk worden omgezet in energie. Bij de bouw wordt 98 procent van het materiaal van de te slopen gevangenistorens hergebruikt: van oude celdeuren wordt bijvoorbeeld een brug gemaakt, de tralies zullen dienen als balkonhekjes. In lijn met het streven van de gemeente om zo veel mogelijk ruimte te maken voor fietsers en wandelaars zal parkeerruimte in het Bajes Kwartier uitsluitend ondergronds worden aangeboden.

Voor de herinrichting van de Bijlmerbajes waren naast BAM vier andere partijen in de race. Op 3 oktober worden alle vijf de plannen voor het gebied in de Bijlmer tentoongesteld.