Corruptie

Managers KPMG weg om Gupta-affaire

Onder grote druk heeft het wereldwijd opererende accountantskantoor KPMG ingegrepen bij zijn Zuid-Afrikaanse tak. Oorzaak: het uitdijende corruptieschandaal rond een omstreden klant, de omstreden zakenfamilie Gupta. Acht topmanagers van de Zuid-Afrikaanse KPMG-divisie, onder wie de directeur, treden terug, zo maakte het bedrijf vrijdag in een persbericht bekend.

De Gupta’s worden ervan beschuldigd hun goede contacten met Zuma en zijn zoon Duduzane te hebben gebruikt voor het verkrijgen van tal van contracten. Hun invloed gaat zo ver dat ze zelfs konden meebeslissen over benoemingen van bewindslieden, of hun ontslag. Duduzane Zuma werkt voor het bedrijf van de Gupta’s, Oakbay.

Eerder deze week vroeg het Britse PR-bureau Bell Pottinger al uitstel van betaling aan nadat het in de problemen was gekomen door de campagnes die het jarenlang voor de familie voerde. Ook KPMG en adviesbureau McKinsey kwamen onder vuur te liggen, omdat ze jarenlang werkten voor de bedrijven van de Gupta’s.

KPMG erkent nu dat zijn medewerkers „werk leverden dat ver beneden de standaard was die KPMG hanteert.” Zo misten de accountants „alarmbellen in verband met de integriteit en ethische normen van de Gupta’s”. Een belangrijk en schadelijk rapport dat KPMG in 2015 opstelde over toenmalige minister van Financiën en uitgesproken Gupta-criticus, Pravin Gordhan, blijkt bij nader inzien ook broddelwerk. De conclusies moeten niet langer serieus worden genomen, zegt KPMG nu. Gordhan werd eerder dit jaar door Zuma ontslagen. (NRC)