Burn-outdeskundigen: er is geen epidemie in Nederland

Er is in de laatste jaren geen burn-out–epidemie uitgebroken. Dat zeggen deskundigen Irene Houtman, burn-outspecialist bij TNO, en Wilmar Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en de KU Leuven. Burn-outklachten zijn de laatste jaren amper toegenomen en het aantal mensen dat overspannen de huisarts bezocht, daalt sinds 1990.

Schaufeli herinnert zich dat in 1994 ook al over een epidemie werd gesproken. Maar psychische vermoeidheid hoort gewoon bij onze moderne manier van werken, zegt hij.

„Veel mensen werken niet meer met hun handen. We werken samen met andere mensen, we moeten conflicten oplossen, we moeten onszelf in de hand houden omdat je met computers overal kunt werken. De belasting is nu psychisch. Bij lichamelijk werk hoort lichamelijke slijtage; het moderne werk vraagt mentaal kapitaal, dus raak je mentaal uitgeput.”

De klachten van ‘opgebrande mensen’ zijn psychisch én lichamelijk: somberheid, slaapproblemen, piekeren, paniekaanvallen en een hele baaierd aan lichamelijke klachten, van hartkloppingen tot huiduitslag (‘psychosomatische spanningsklachten’, noemen de Leuvenaren die). Het idee is dat al die symptomen ontstaan door algehele uitputting en dat ze ook weer bijdragen aan verdere vermoeidheid. Wat precies oorzaak en wat gevolg is, is moeilijk te onderzoeken.

Deel 1 in serie: wat is burn-out en wat is het niet? pagina W4-5