Britse politie pakt verdachte aanslag metro op

De achttienjarige verdachte is aangehouden in het havengebied van de stad Dover.

Foto AP

Een achttienjarige verdachte is gearresteerd in het onderzoek naar de grotendeels mislukte aanslag vrijdagmorgen in de Londense metro. De man is aangehouden in het havengebied van de stad Dover, meldt de politie.

De Londense politie opende direct na de aanslag een klopjacht op de dader of daders. In de verklaring spreekt de politie zaterdag van “een belangrijke aanhouding” in het onderzoek naar de aanslagpleger of aanslagplegers. Wat zijn rol was is nog onduidelijk. De man zit momenteel in een cel op het lokale politiebureau in Dover en wordt later overgebracht naar Londen.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, noemde de aanhouding zeer belangrijk. De politie ontruimde zaterdagmiddag de omgeving in een straal van honderd meter rond een huis in Surrey, niet ver van Londen. Het huis wordt onderzocht. De ontruiming van de omgeving is volgens de politie een voorzorgsmaatregel.

Volgens Rudd is het nog te vroeg om te kunnen bepalen of de dader bekend was bij de veiligheids- en inlichtingendiensten. Ook moet volgens haar nog worden onderzocht hoe hij de materialen voor zijn zelfgemaakte bom kon verzamelen.

Dertig gewonden

Op het station Parsons Green ontplofte vrijdag in een metrostel een op het oog amateuristisch in elkaar geknutselde bom. Het explosief, dat bestond uit een emmer met draden verstopt in een boodschappentas, produceerde hitte, rook en vuur maar ging vermoedelijk niet helemaal af. Dertig mensen raakten gewond, van wie niemand ernstig.

Het nationale dreigingsniveau voor terreuraanslagen in het Verenigd Koninkrijk werd vrijdagavond verhoogd naar het hoogste niveau, ‘kritiek’. Dat niveau houdt in dat de autoriteiten informatie hebben waaruit blijkt dat een nieuwe aanslag ophanden is. De arrestatie in Dover is voor de veiligheidsdiensten nog geen reden om het dreigingsniveau weer te verlagen.

Minister Rudd zei zaterdagmiddag dan ook dat het niveau voorlopig nog kritiek blijft. De politie wil er eerst helemaal zeker van zijn dat er geen mededaders waren. Neil Basu, nationaal coördinator van de dienst terrorismebestrijding, zie zaterdagavond:

“We volgen nog steeds verscheidene lijnen in het onderzoek, en zeer voortvarend. Onze prioriteiten zijn andere mogelijke betrokkenen te identificeren en te lokaliseren.”

Lees ook: 29 gewonden na explosie in Londense metro

Politie heeft 44 getuigen gesproken

In het onderzoek naar de mislukte aanslag hebben agenten tot nu toe met 44 getuigen gesproken en zijn meer dan 77 video’s en foto’s door rechercheurs bekeken.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste vrijdagavond via zijn ‘persbureau’ Amaq de ontploffing in de metro op. Het is onduidelijk wat zo’n claim waard is. IS zegt achteraf wel vaker achter een aanslag te zitten, zonder dat de organisatie de terreurdaad ook echt heeft georganiseerd of voorbereid.