Agenten gewond bij protesten St. Louis

Honderden demonstranten gingen de straat op nadat de rechter een witte oud-agent vrijsprak van moord op een zwarte man in 2011.

Demonstranten in St. Louis (VS) schreeuwen van woede naar de beveiliging van de rechtbank nadat Jason Stockley, een blanke politieman, is vrijgesproken van moord op een zwarte man, Anthony Lamar Smith, die werd doodgeschoten tijdens een achtervolging in 2011.
Demonstranten in St. Louis (VS) schreeuwen van woede naar de beveiliging van de rechtbank nadat Jason Stockley, een blanke politieman, is vrijgesproken van moord op een zwarte man, Anthony Lamar Smith, die werd doodgeschoten tijdens een achtervolging in 2011. Foto Jeff Roberson / AP

Bij protesten in de Amerikaanse stad St. Louis zijn twee agenten gewond geraakt. Zo’n zeshonderd demonstranten gingen vrijdagavond de straat op nadat een Amerikaanse rechter een voormalige politieagent vrijsprak van moord op een zwarte man in 2011, zo meldt Reuters.

De rechtbank in Missouri deed vrijdag uitspraak in de zaak over de dood van Anthony Lamar Smith, een zwarte man die in 2011 werd verdacht van drugs dealen en op straat werd doodgeschoten. De toen 24-jarige Smith werd door vijf politiekogels geraakt toen hij in een auto op de vlucht sloeg.

Volgens de aanklagers had de dood van Smith een racistisch karakter. De agent in kwestie was wit en zou via de boordradio tijdens de achtervolging al hebben gezegd dat hij Smith zou vermoorden. Na de schietpartij zou hij bovendien een wapen in de auto van Smith hebben geplaatst. De rechter oordeelde dat hij niet overtuigd was dat de oud-agent, de nu 36-jarige Jason Stockley, hieraan schuldig is.

Onrust na ontruiming

De protesten na de uitspraak waren aanvankelijk grotendeels vreedzaam, maar daar kwam vrijdagnacht verandering in. Een groepje demonstranten raakte slaags met de politie toen agenten het plein voor de rechtbank wilden schoonvegen. De oproerpolitie zette traangas en rubberkogels in, waarop uiteindelijk dertien demonstranten werden opgepakt.

De rechtbank in St. Louis is niet ver van Ferguson, de plek waar in 2014 de Black Lives Matter-beweging op gang kwam.