Acteur Harry Dean Stanton overleden (91)

Stanton speelde in de afgelopen zestig jaar in zo’n 250 films de rol van excentriekeling.

Foto Danny Moloshok / Reuters

Acteur Harry Dean Stanton is vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat meldt zijn agent aan persbureau Reuters. Stanton speelde in films als The Green Mile, Escape from New York, Cool Hand Luke en de tv-serie Twin Peaks.

Met zijn kenmerkende ruige uiterlijk en relatief weinig tekst vertolkte Stanton meestal de rol van excentriekeling. Hoewel hij veel kleine rollen speelde, zorgde zijn personage vaak voor een zweem van melancholie in de films waarin hij speelde.

In totaal speelde de acteur in zo’n 250 films en series. De rol waarmee Stanton doorbrak was die van de hoofdpersoon in Paris, Texas uit 1984. De monoloog die hij in een spiegelruit voert tegen zijn vrouw werd geroemd en zou zijn grote doorbraak betekenen.

Paris, Texas won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, waar hij ook in première ging. Voor Stanton was het op 57-jarige leeftijd de eerste grote prijs. Hij zei later dankbaar te zijn voor de rol die hij speelde.

Paris, Texas gaf me de kans om compassie uit te beelden. En ik spel dat met een hoofdletter C.”

Stanton is voor het laatst als acteur te zien in de nog uit te komen film Lucky, die wordt gezien als een eerbetoon aan zijn leven en carrière.