Tonio wint Parel voor Beste Boekverfilming 2017

De film over de zoon van van A.F.Th. van der Heijden kreeg 39 procent van de stemmen.

Tonio wordt gespeeld door Chris Peters
Tonio wordt gespeeld door Chris Peters Foto Victor Arnolds

De film Tonio heeft de Parel gewonnen, de prijs voor de beste boekverfilming. De film, gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, kreeg de meeste stemmen van het publiek, meldt Stichting CPNB. Tonio gaat over de zoon van A.F.Th. van der Heijden, die in 2010 om het leven kwam bij een verkeersongeluk. In de film speelt Pierre Bokma A.F.Th., Rifka Lodeizen zijn vrouw Mirjam Rotenstreich en Chris Peters speelt Tonio.

De prijs werd vrijdagavond uitgereikt aan regisseuse Paula van der Oest, Mirjam Rotenstreich (de vrouw van A.F.Th.) en de producenten Sytze van der Laan en Alain de Levita tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen.

Vorig jaar won de film Publieke Werken van regisseur Joram Lürsen, naar de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom de prijs. In 2015 won de film Still Alice de Parel en in 2014 Twelve Years A Slave, beide Amerikaanse producties.

Lees ook onze filmrecensie: Tonio is van een in Nederland zelden vertoond niveau

Naast Tonio waren de films De GVR van Steven Spielberg, Dubbelspel van Ernest R. Dickerson, Julieta van Pedro Almodóvar, Nocturnal Animals van Tom Ford, The Handmaiden van Chan-wook Park en The Light between Oceans van Derek Cianfrance genomineerd. De zeven nominaties zijn door een comité van een boekhandelaar, bibliothecaris en filmkenner gekozen uit het aanbod boekverfilmingen die uitkwamen tussen 1 juli 2016 en 31 juli 2017.