Mosselen met jenever

In deze aflevering van de Thuiskok: mosselen met een typisch Nederlands tintje.

Wie over de Hollandse keuken schrijft, kan natuurlijk niet wegblijven van onze visgerechten. Ik had me echt verheugd op een modern recept voor kibbeling, maar die staat er helaas niet in. Wel een recept voor een haringslaatje (met rode biet, appel en mierikswortel) en voor snoekbaars met zuurkool en gerookte saus. Van koken met mosselen kun je je afvragen of we het niet eigenlijk hebben afgekeken van onze zuiderburen, maar over dit recept kan geen twijfel bestaan waar het vandaan komt. De jenever en Amsterdamse uitjes zorgen voor een typisch Nederlands tintje.

Spoel de mosselen ongeveer 30 minuten met koud water zodat het eventuele zand eruit wordt gespoeld. De drijvende mosselen gooi je weg, het kan zijn dat deze niet goed zijn. Snijd de bleekselderij, de ui, de prei, de winterpeen en de knoflook in stukjes en fruit deze aan in een beetje olie tot ze gaar zijn. Voeg de mosselen toe en bak even kort mee. Blus de mosselen af met de jenever, stoof ze net zo lang tot ze open gaan staan en voeg dan de vers gesneden peterselie en halve Amsterdamse uitjes toe.