Spanje neemt nieuwe maatregel tegen Catalaans referendum

De Spaanse overheid heeft zijn grip op de Catalaanse financiën vergroot, om een referendum te voorkomen.

De Catalanen willen op 1 oktober een referendum organiseren
De Catalanen willen op 1 oktober een referendum organiseren Foto Toni Albir/EPA

De Spaanse overheid heeft haar grip op de financiën van Catalonië vergroot. Ze neemt de financiering van belangrijke diensten in de autonome regio over. De maatregel volgt op de verklaring van de Catalaanse vice-premier Oriol Junqueras waarin hij zegt dat de Catalanen geen verantwoording meer af zullen leggen over hun uitgaven. Dat gebeurt normaal gesproken maandelijks, maar de controle was al opgeschroefd naar wekelijks door Madrid.

Het is de zoveelste maatregel van Madrid tegen het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober. Bijeenkomsten over het referendum buiten Catalonië werden verboden, twee jongens zijn opgepakt omdat ze posters ophingen voor het referendum, Catalaanse websites over het referendum zijn door Madrid uit de lucht gehaald (waarop er twee nieuwe werden gemaakt) en de Spaanse overheid dreigt om Catalaanse ambtenaren te vervolgen die het referendum steunen.

Lees ook: Miljoen Catalanen tonen hun strijdlust

Verdeeldheid

Volgens de Spaanse grondwet is het organiseren van een regionaal referendum verboden. In het uiterste geval kan Madrid de autonome regio buiten werking stellen. In dat geval komen de Catalaanse overheidsorganen in handen van de centrale overheid.

Het verzoek voor een referendum is al achttien keer afgewezen door de Spaanse overheid. In 2014 werd een onofficiële volkspeiling gehouden in Catalonië over afscheiding van Spanje, waarbij meer dan 80 procent voor stemde. De uitslag gaf een vertekend beeld omdat de nee-stemmers niet op kwamen dagen. Uit peilingen blijkt dat 7,5 miljoen Catalanen voor een referendum zijn, maar over een daadwerkelijke scheiding heerst grote verdeeldheid.

De Catalaanse president Puigdemont en burgemeester Colau van Barcelona hebben vrijdag in een brief aan koning Felipe VI en de Spaanse premier Mariano Rajoy aangedrongen op dialoog over de kwestie en een overeenkomst over het referendum.