Renault gaat motoren leveren aan F1-team McLaren

Of de deal gevolgen heeft voor Verstappen’s team Red Bull, dat eveneens een contract heeft met Renault, is nog onbekend.

McLaren-coureur Fernando Alonso.
McLaren-coureur Fernando Alonso. Foto Geert Vanden Wijngaert/AP

Autofabrikant Renault beëindigt na dit seizoen de samenwerking met het Formule 1-team van Toro Rosso. Het Franse bedrijf gaat de komende drie jaren motoren leveren aan het team van McLaren, zo laat Renault weten in een persverklaring. Een beëindiging van de samenwerking met het Red Bull-team van Max Verstappen, waarover de laatste dagen werd gespeculeerd, is vooralsnog niet aan de orde. Wel is duidelijk dat coureur Carlos Sainz volgend seizoen de overstap maakt van Toro Rosso en het Formule 1-team van Renault.

Het huwelijk tussen Honda en McLaren heeft drie seizoenen geduurd maar het lukte de Japanners niet een betrouwbare en snelle motor te leveren voor de Britse renstal. Het team van ex-wereldkampioen Fernando Alonso streed vaak mee in de achterhoede en kon zich daardoor niet meten met topteams als Mercedes en Ferrari. “Om verschillende redenen liep onze samenwerking niet zo goed als we hadden gehoopt”, laat McLaren-directeur Zak Brown weten. “Dat ligt niet aan een de inspanningen van Honda of McLaren maar de tijd is gekomen om uiteen te gaan.”

McLaren maakt de overstap naar de Renault-motoren, die dit seizoen nog in de Red Bulls en Toro Rosso’s zijn gemonteerd. Daarvan wordt dus in ieder geval de samenwerking met dat laatste team beëindigd. Toro Rosso gaat op haar beurt weer gebruik maken van de motoren van Honda.

Toekomst Red Bull nog onduidelijk

Hoe de toekomst er voor Toro-Rosso eigenaar Red Bull uitziet, is nog onduidelijk. De laatste dagen werd door Britse media gesuggereerd dat Renault ook met die samenwerking, die loopt tot eind 2018, zou willen stoppen. Daarover wordt nu niets gemeld in de persverklaring.

Bij Red Bull zijn ze ontevreden over de motoren van Renault, die te weinig betrouwbaarheid tonen en topsnelheid te kort komen om in de races te kunnen wedijveren met Ferrari en Mercedes. Max Verstappen viel dit seizoen al meermaals uit met motorproblemen en heeft verbetering geëist. Het contract van de Nederlander bij het Oostenrijkse team loopt eind volgend jaar af.

Lees hier meer over het moeizame seizoen van de Nederlandse coureur: Zo houdt Max Verstappen het niet lang meer vol

Tenslotte maakte Renault bekend dat de Spaanse coureur Carlos Sainz wordt verhuurd aan het eigen Formule 1-team van de Franse autofabrikant. Op dit moment rijden Nico Hülkenberg en Jolyson Palmer nog voor Renault.