Noord-Koreaanse raket komt weer hoger en verder

Nieuwe provocatie

Opnieuw lanceerde Noord-Korea vrijdagochtend een raket. Het projectiel kwam ver genoeg om VS-bases op Guam te kunnen raken.

Slechts twee weken nadat Noord-Korea de wereld verraste met een raketlancering over Japan deed Pyongyang het vrijdagochtend lokale tijd weer. Een projectiel vloog op een hoogte van 650 tot 700 kilometer over het eiland Hokkaido en landde in de Stille Oceaan. In meerdere Japanse steden kregen burgers een waarschuwing om dekking te zoeken.

De raket legde volgens de Zuid-Koreaanse krijgsmacht een afstand van 3.700 kilometer af. Analisten vermoeden dat Pyongyang hiermee wil demonstreren dat het Amerikaanse legerbases op Guam kan raken, gelegen op circa 3.400 kilometer van de Noord-Koreaanse hoofdstad.

Experts denken dat het afgevuurde projectiel een Hwasong-12 is, een middellangeafstandsraket met een bereik van 4.500 tot 5.000 kilometer. Dat wapen kan volgens Pyongyang worden uitgerust met een kernkop. De raket vloog vrijdag 1.000 kilometer verder en 200 kilometer hoger dan het vorige projectiel dat over Japan werd afgeschoten.

Voor de lancering van twee weken geleden testte Noord-Korea zijn lange- en middellangeafstandsraketten doorgaans in zogeheten lofted traject. Dat houdt in dat projectielen in een scherpe verticale boog omhoog geschoten worden, zodat de wapens niet buiten Noord-Koreaans territorium landen. Mogelijk is van die strategie nu deels of geheel afstand genomen. Behalve een provocatie is de lancering ook een proef: door raketten op een standaardtraject af te schieten, leert Pyongyang of haar projectielen in een aanvalssituatie doen wat ze moeten doen en of er eventueel nog aan gesleuteld moet worden.

De raket die vrijdag werd afgevuurd kwam verder dan eerder geteste Noord-Koreaanse projectielen, met uitzondering van raketten die een satelliet in een baan om de aarde moesten brengen. Het wapen werd gelanceerd van de luchthaven van Pyongyang, slechts anderhalf uur voordat daar een vlucht naar Beijing opsteeg.

De provocatie volgt drie dagen nadat een VN-resolutie nieuwe sancties oplegde aan Noord-Korea, waarmee de olie-import van het land met een derde wordt verminderd. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te praten over het machtsvertoon van Pyongyang.

Zes minuten na de proef vuurde het Zuid-Koreaanse leger twee raketten af. Een daarvan raakte een doelwit 250 kilometer verderop: exact de afstand tot de basis bij Pyongyang waar Noord-Korea even daarvoor een lancering uitvoerde. De andere crashte om nog onbekende redenen na korte tijd in zee.

    • Casper van der Veen