Nederlandse staat verkoopt 1,5 miljard in aandelen ABN

Het belang van de overheid is opnieuw met zeven procent afgenomen.

ABN Amro is nu nog voor 56 procent in handen van de overheid
ABN Amro is nu nog voor 56 procent in handen van de overheid Foto Remko de Waal/ANP

De Nederlandse staat heeft 1,5 miljard verdiend met de verkoop van aandelen in ABN Amro. Het overheidsbelang van de bank is daarmee afgebouwd van 63 naar 56 procent. Dat meldt de NLFI, de stichting die namens de staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert. Bij elkaar zijn 65 miljoen certificaten aan aandelen verkocht voor 23,50 euro per stuk.

De aandelen van ABN Amro kwamen tijdens de kredietcrisis in handen van de Nederlandse staat. De overheid kocht de bank toen voor 21,7 miljard, ongeveer een kwart van dat bedrag is nu weer terugverdiend.

Lees ook: Eindelijk heeft de top van ABN Amro weer blije beleggers tegenover zich

Het is de bedoeling dat het belang van de Nederlandse staat in ABN Amro op den duur helemaal wordt afgebouwd. In juni werd het belang al verkleind van 70 naar 63 procent.

De transactie van de verkoop wordt volgende week afgewikkeld, daarna zal de overheid twee maanden lang geen aandelen van ABN verkopen. De volgende verkoop van aandelen is sterk afhankelijk van de waarde van de aandelen. Wanneer de koers gunstig is, zou er weer een tranche verkocht kunnen worden.

Deze week verkocht de Nederlandse staat de laatste aandelen van verzekeraar ASR. Die kwam in 2008 in handen van de overheid. Met de verkoop van de laatste 20,5 procent van de aandelen heeft de staat 1 miljard verdiend.