29 gewonden na explosie in Londense metro

Wat er exact is gebeurd in de Londense metro, is nog onduidelijk. De antiterreureenheid van de Britse politie beschouwt de explosie als een terroristisch incident.

Foto AP

Bij een explosie in de Londense metro zijn vrijdagochtend ten minste 29 gewonden gevallen, meldt persbureau AP. Een handgemaakte bom ontplofte op het moment dat het voertuig station Parsons Green bereikte. Het ontstekingsmechanisme, in de vorm van een timer, werkte echter niet goed waardoor grotere gevolgen zijn uitgebleven. Het incident wordt beschouwd en onderzocht als een terroristisch incident.

Volgens de Evening Standard ging het om een explosie in de spits. De ontploffing stuurde een golf aan hete lucht en rook door de wagon, waardoor mensen gewond raakten. Geen van hen is er ernstig aan toe.

Het is nog onbekend wie verantwoordelijk is voor de grotendeels mislukte aanslag. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimde vrijdagavond via zijn eigen ‘persbureau’ Amaq achter de explosie te zitten. Veel zegt dat niet, want IS eist vaak achteraf aanslagen op zonder dat de groepering die ook daadwerkelijk heeft voorbereid en georganiseerd.

Tv-zender Sky News meldde vrijdagmiddag dat de opsporingsdiensten een een verdachte in beeld hebben. Die zou zijn geïdentificeerd met behulp van beelden van bewakingscamera’s. De politie heeft het bericht nog niet bevestigd. Voor zover bekend is er ook nog niemand gearresteerd.

Ooggetuigen

Getuigen verklaren tegenover de krant “bang en geschrokken” te zijn. “Er was een luide knal, een warmtegolf en vervolgens waren er vlammen”, zegt één van hen. “Iedereen probeerde de metro uit te kruipen.”

Op Twitter gaan foto’s en video’s rond van een witte emmer in een plastic tas met draden daaruit. Er lijkt weinig schade te zijn aan het metrotoestel.

Volgens persbureau Reuters kwamen er na de explosie meerdere ambulances ter plaatse, evenals brandweerauto’s. Ook was de anti-terreureenheid aanwezig. Verschillende mensen werden nabij het station aan hun verwondingen geholpen of voor verzorging meegenomen naar het ziekenhuis. Het verkeer tussen de stations Earl’s Court en Wimbledon was opgeschort. De politie adviseerde mensen het gebied rond Parsons Green te vermijden.

De locatie van het incident:

Gedrang

De Britse omroep BBC sprak met een getuige die het gedrang beschrijft dat ontstond als gevolg van de explosie. Mogelijk zijn er hierdoor extra gewonden gevallen:

“Ik liep de trap af en na een tijdje probeerden mensen over elkaar heen te kruipen. Ze vielen omdat ze zo snel mogelijk weg probeerden te komen. Onder mij bevonden zich twee vrouwen en een kleine jongen die met zijn hoofd tegen het beton werd geduwd.”

Premier Theresa May heeft laten weten dat haar gedachten zijn bij de mensen die gewond zijn geraakt bij de gebeurtenis bij Parsons Green. In een verklaring laat ze vrijdagmiddag weten dat het politie-onderzoek nog gaande is. Het metrostation Parsons Green is gesloten voor het publiek.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Another attack in London by a loser terrorist.These are sick and demented people who were in the sights of Scotland Yard. Must be proactive!

May reageerde ‘s middags ook koeltjes op de Amerikaanse president Trump, die op Twitter had gezegd dat de Londense politie de “zieke en gestoorde” terroristen al “in het vizier had”. “Volgens mij schieten we er nooit iets mee op als mensen gaan speculeren over een lopend onderzoek”, aldus May.