May verhoogt dreigingsniveau VK naar ‘kritiek’

Dat betekent dat een nieuwe aanslag ophanden is. Vanmorgen ging een explosief af in de Londense metro.

Het metrostel waarin vanmorgen een bom afging.
Het metrostel waarin vanmorgen een bom afging. Foto Frank Augstein/AP

De Britse premier Theresa May heeft het nationale dreigingsniveau voor terreuraanslagen in het Verenigd Koninkrijk vrijdagavond verhoogd naar het hoogste niveau, ‘kritiek’. Dat melden Britse media. Het niveau ‘kritiek’ houdt in dat de autoriteiten informatie hebben waaruit blijkt dat een nieuwe aanslag ophanden is.

Eerder op vrijdag zei May nog dat dreigingsniveau vier van de vijf - ‘ernstig’ - van kracht zou blijven. Nu May de dreiging toch heeft opgeschaald, verschijnen de komende dagen meer zwaarbewapende politieagenten en militairen in de Britse straten.

De verhoging van het dreigingsniveau volgt op een grotendeels mislukte aanslag vrijdagmorgen in de Londense metro. Op het station Parsons Green ontplofte in een metrostel een op het oog amateuristisch in elkaar geknutselde bom. Het explosief, dat bestond uit een emmer met draden verstopt in een boodschappentas, produceerde hitte, rook en vuur maar ging vermoedelijk niet helemaal af. 29 mensen raakten gewond, van wie niemand ernstig.

Het explosief smeult na in het metrostel. Foto @sylvainpennec

Het is sinds de invoering van de dreigingsniveaus in 2006 de vierde keer dat de schaal uitslaat naar ‘kritiek’. Voor het laatst gebeurde dat in mei dit jaar, na de aanslag op concertganger in een stadion in Manchester. Ook in 2006 en 2007 bereikte de dreiging het allerhoogste niveau.

IS eist aanslag op

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste vrijdagavond via zijn ‘persbureau’ Amaq de ontploffing in de metro op. Het is onduidelijk wat zo’n claim waard is. IS zegt achteraf wel vaker achter een aanslag te zitten, zonder dat de organisatie de terreurdaad ook echt heeft georganiseerd of voorbereid.

De Londense politie heeft een klopjacht geopend op de dader of daders van de aanslag. Bronnen van binnen het politiekorps zeiden vrijdagmiddag tegen Sky News dat de autoriteiten een verdachte in beeld zouden hebben. Die zou geïdentificeerd zijn met behulp van beelden van een bewakingscamera. De politie heeft het bericht nog niet bevestigd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Another attack in London by a loser terrorist.These are sick and demented people who were in the sights of Scotland Yard. Must be proactive!

May reageerde vrijdagmiddag koeltjes op de Amerikaanse president Donald Trump, die op Twitter had gezegd dat de Londense politie de “zieke en gestoorde” terroristen al “in het vizier had”. “Volgens mij schieten we er nooit iets mee op als mensen gaan speculeren over een lopend onderzoek”, aldus May. Later belde Trump May op om zijn medeleven te betuigen.