KLM naar Sint-Maarten, teller actiedag op 8,9 miljoen

Het is de eerste KLM-vlucht naar het eiland sinds de orkaan. De voorlopige eindopbrengst van de actiedag volgt omstreeks 23.00 uur.

Schade op het eiland waar veel huizen zijn beschadigd of verwoest door orkaan Irma.
Schade op het eiland waar veel huizen zijn beschadigd of verwoest door orkaan Irma. Foto Arie Kievit/ ANP

Een passagierstoestel van KLM is vrijdag vanuit Nederland naar het Caraïbisch gebied vertrokken om mensen op te halen die na orkaan Irma gestrand zijn op Sint-Maarten. Het is de eerste KLM-vlucht naar het eiland sinds de orkaan.

De Boeing 747 landt vrijdagavond op Curaçao. Het vliegtuig vliegt eerst naar Curaçao om personeel en hulpgoederen op te halen. Op zaterdag vliegt het toestel met plaats voor 268 passagiers door naar Sint-Maarten. “Iedereen die weg wil, mag mee”, benadrukte een woordvoerder van KLM tegenover persbureau ANP. “Niet alleen onze eigen passagiers.”

De verwachting is dat het toestel dinsdagochtend weer arriveert op Schiphol. Tot nu toe werden in totaal ruim 3.800 mensen uit Sint-Maarten geëvacueerd, van wie 1.400 door de Nederlandse krijgsmacht.

De eerste dagen na de orkaan was het voor luchtvaartmaatschappijen niet mogelijk om te landen op Sint-Maarten, omdat het vliegveld op het eiland te zwaar was beschadigd. Passagiers werden daarom eerst met militaire vliegtuigen van Sint-Maarten naar Curaçao gevlogen.

Nationale actiedag

De publieke omroep, RTL en SBS besteden vrijdag aandacht aan de nationale actiedag ‘Nederland helpt Sint-Maarten’, om geld in te zamelen voor noodhulp van het Rode Kruis. Daarbij was om half negen ‘s avonds ruim 8,9 miljoen euro opgehaald. Bij het begin van de actiedag was de stand 5,2 miljoen. Aan het eind van de middag en in de loop van de avond komt de organisatie opnieuw met een tussenstand.

Bregje Boetekees, manager van de grootste zorgorganisatie op Sint-Maarten, liet vrijdag in een interview aan NRC weten bezorgd te zijn over de situatie op het eiland:

“Mensen denken dat er al genoeg hulp wordt geboden. Maar zo is het niet, er is dringend voedsel en water nodig.”