‘IOC, schors Rusland’

Olympische Winterspelen Zeventien nationale anti-dopingorganisaties eisen dat het IOC Rusland deze winter uit Pyeongchang weert. Die kans is klein.

Pyeongchang: zonder Russen?
Pyeongchang: zonder Russen? Foto Lee Jin-man/AP

De geschiedenis herhaalt zich. Een jaar na hun (vergeefse) oproep Rusland als land uit te sluiten van deelname aan de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro, sporen zeventien, vooral westerse, antidopingorganisaties, waaronder die van Nederland, het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan Rusland volledig te schorsen voor de Olympische Winterspelen van volgend jaar februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Zeer waarschijnlijk opnieuw zonder resultaat.

Het IOC heeft weliswaar nog geen besluit genomen over de status van Rusland tijdens de Winterspelen in 2018, maar niets wijst op wijziging van zijn onwrikbare houding. En die was ten aanzien van Rio 2016 al helder: geen boycot van Rusland, maar de selectie van Russische sporters delegeren aan de afzonderlijke sportbonden. In de praktijk kwam dat neer op een ruimschootse deelname van Russen aan de Zomerspelen, met atletiek als voornaamste uitzondering. De wereldbond IAAF liet alleen verspringster Darya Klisjina toe, omdat zij aantoonbaar schoon was.

De weigering Rusland uit te sluiten wegens grootschalig, van overheidswege georganiseerd dopinggebruik, zoals uit onderzoek onder leiding van de Canadese sportjurist Richard McLaren is gebleken, kwam het IOC op zware kritiek te staan van met name het wereldantidopingbureau WADA en de daaraan gelieerde belangrijkste nationale antidopingorganisaties (nado’s). De starre houding van het IOC werd deze week tijdens een meeting van die nado’s in Denver nogmaals bekritiseerd: ‘De continue weigering van het IOC Rusland verantwoordelijk te stellen voor een van de grootste dopingschandalen belemmert schone sporters en de toekomst van de olympische beweging.’ Hun argument: de reputatie van de Spelen staat op het spel. Belangrijkste tegenargument van het IOC: goeden mogen niet onder de kwaden lijden.

IOC-voorzitter Thomas Bach noemde een volledige uitsluiting van Rusland voor de afgelopen Zomerspelen een „nucleaire optie”. Een politiek geladen uitspraak, waarmee hij aangaf dat het onwenselijk is een groot, invloedrijk sportland als Rusland van de Spelen te weren. In hoeverre Bach zwichtte voor Russische druk is niet aan te geven, maar dat vanuit die hoek represailles waren te verwachten, was evident. Opmerkelijk: het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) schorste Rusland wél voor de Paralympics in Rio de Janeiro en continueert dat standpunt voor de Winterspelen in Pyeongchang.

Het definitieve standpunt van het IOC valt eerdaags te verwachten als twee commissies hun onderzoek naar de dopingcrisis in Rusland hebben afgerond. Mede op grond van die uitkomsten bepaalt het IOC zijn standpunt ten aanzien van ‘Pyeongchang’. De zeventien nado’s, met die van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië als voortrekkers, willen daarop niet wachten. Hun adagium: ‘De schone sporters verlangen actie en geen lippendienst.’