Dreamers

Trump zorgt voor verwarring over mogelijke DACA-deal

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag verwarring gezaaid over het wel of niet bereiken van een akkoord met Democraten in het Congres over DACA. De DACA-regeling is een programma dat het voor minderjarigen die illegaal naar de VS waren gereisd mogelijk maakte toch te werken en te studeren. De groep wordt de ‘dreamers’ genoemd.

Eerder deze maand dreigde Trump de jonge immigranten hun gedoogstatus af te nemen. Dat zorgde voor veel paniek. In zijn verkiezingscampagne noemde Trump de DACA-regeling „illegale amnestie”, maar op donderdag veranderde zijn toon over de dreamers. „Wie wil er nou goede, opgeleide en talentvolle jonge mensen die banen hebben, sommigen in het leger, uitzetten?”, twitterde hij.

Democratische leiders zeiden dinsdagavond dat er afspraken waren gemaakt over de DACA-regeling. Donderdagochtend nog ontkende Trump dit in een aantal tweets. Bij het verlaten van het Witte Huis voor een bezoek aan Florida zei Trump tegen journalisten: „We werken hard aan een plan voor DACA.” En: „De muur komt later.” In Florida aangekomen zei Trump even later dat hij „redelijk dichtbij” een deal is en dat de Republikeinse leiders „heel erg” aan zijn zijde staan. (NRC)

Dreamer Jung Rae pagina 12