Castro: wij maken diplomaten VS niet doof

Het houdt de gemoederen al een tijd bezig: beschikt Cuba over een geheim wapen om Amerikaanse diplomaten in Havana de mond te snoeren?

De Amerikaanse ambassade in Havana, Cuba.
De Amerikaanse ambassade in Havana, Cuba. Foto Desmond Boylan / AP

De Cubaanse president Raúl Castro heeft vrijdag persoonlijk gereageerd op de mogelijke geluidsaanvallen die de Amerikaanse ambassade treffen in Cuba. In een gesprek met het hoofd van de Amerikaanse ambassade ontkende hij enige betrokkenheid bij de aanvallen, aldus persbureau AP.

Het houdt de gemoederen al een tijd bezig in beide landen: beschikt Cuba over een geheim ultrasonisch wapen om Amerikaanse diplomaten in Havana de mond te snoeren? Zeker 21 diplomaten in Havana zijn dit jaar al naar huis teruggekeerd wegens “verscheidene medische klachten”, waaronder ook enkele Canadezen. Sommige diplomaten kampen met permanent gehoorverlies en een lichte vorm van hersenletsel. Over de oorzaak van het gehoorverlies wordt sindsdien druk gespeculeerd. Frankrijk liet haar ambassade na alle geruchten controleren, maar het is niet bekend of daar iets is aangetroffen.

Ultrasoon wapen

Een van de mogelijkheden is dat Cuba de Amerikaanse diplomaten bestookt met een ultrasoon wapen. Ze zouden de diplomaten blootstellen aan geluidsgolven die niet hoorbaar zijn, maar het gehoor wel beschadigen. Een andere mogelijkheid is dat een andere partij verantwoordelijk is voor de geluidsaanvallen, bijvoorbeeld de Russen, zoals ook wel is gesuggereerd.

Lees ook: Maakt Cuba Amerikaanse diplomaten doof?

Hoewel niemand dus nog weet wie er achter de aanvallen zit, zijn de Cubanen verantwoordelijk voor de veiligheid van de diplomatieke staf in Havana. De Amerikaanse regering besloot daarom als tegenzet in mei al twee in Washington gestationeerde Cubaanse diplomaten naar huis te sturen.

De Cubanen noemden die zet “ongerechtvaardigd en ongegrond” en stelden dat “Cuba niet heeft toegestaan of zal toestaan dat Cubaans grondgebied wordt gebruikt voor welke actie dan ook tegen geaccrediteerde diplomaten en hun gezinnen, zonder enige uitzondering”. Het land wil graag meewerken aan een onderzoek naar de plotselinge medische klachten van de Amerikaanse diplomaten en heeft daarbij de deur voor de FBI opengezet.