Braziliaanse president Temer opnieuw aangeklaagd

Eerder dit jaar werd Temer ook aangeklaagd, maar de verwachting is dat het Congres hem net als toen zal beschermen tegen vervolging.

De Braziliaanse president Temer is opnieuw aangeklaagd voor corruptie.
De Braziliaanse president Temer is opnieuw aangeklaagd voor corruptie. Foto Wu Hong/EPA

De Braziliaanse president Temer is opnieuw aangeklaagd. De hoogste aanklager beschuldigt hem van belemmering van de rechtsgang en afpersing. Volgens de hoofdaanklager Rodrigo Janot is Temer betrokken bij de grootste corruptiezaak ooit in Brazilië, Operatie Lava Jato (Wasstraat) en opereerde hij als leider van zijn politieke partij (PMDB) in feite als leider van een criminele organisatie.

Temer wordt ervan verdacht dat hij een getuige heeft omgekocht en Temer’s partij zou voor minstens 190 miljoen dollar (160 miljoen euro) aan steekpenningen hebben aangenomen. In een statement op donderdag ontkende Temer iedere betrokkenheid.

Lees ook: Het Hooggerechtshof wil Temer vervolgen voor corruptie, maar het Braziliaanse congres stak daar na een lange emotionele vergadering een stokje voor.

Eerder dit jaar werd Temer ook al in staat van beschuldiging gesteld voor corruptie. Het Braziliaanse congres blokkeerde toen de vervolging, waardoor Temer aan kon blijven. Waarschijnlijk zal dat nu ook gebeuren. Om Temer te laten vervolgen, moet tweederde van het Congres voor schorsing van de president stemmen. Temer moet dan per direct zijn ambt tijdelijk neerleggen voor 180 dagen, in afwachting van zijn proces. Omdat Temer grote steun heeft in het Congres, is het onwaarschijnlijk dat dat gebeurt.

Operatie Lava Jato

Janot kwam met zijn nieuwe aanklachten na bewijsmateriaal dat is vrijgekomen uit een overeenkomst tussen justitie en Joesley Batista van vleesgigant JBS, de grootste vleesproducent ter wereld. Batista, zelf ook betrokken bij de corruptiezaak Operatie Lava Jato kreeg van justitie immuniteit van rechtsvervolging in ruil voor het afleggen van belastende verklaringen tegen Temer. Maar afgelopen week werd duidelijk dat Batista belangrijke voor zichzelf belastende informatie heimelijk achterhield voor justitie, en inmiddels zit hij preventief achter de tralies tot verder onderzoek meer duidelijkheid heeft gebracht.

Operatie Lava Jato, het grootste corruptieschandaal uit de Braziliaanse geschiedenis is een smeergeldaffaire rondom semi-staatsoliebedrijf Petrobras en kwam ongeveer drie jaar geleden aan het licht. Geld werd uit het bedrijf weggesluisd naar politici die in ruil onder meer grote opdrachten toekenden aan een aantal grote bouwbedrijven, onder wie het bouwconglomeraat Odebrecht. Inmiddels is duidelijk dat veel meer bedrijven betrokken zijn in dit smeergeld kartel, waaronder staatsbanken, en vleesbedrijven zoals JBS. Meer dan honderd politici en hooggeplaatsten zitten inmiddels achter de tralies