1,1 miljoen inwoners CAR op de vlucht

Nog nooit waren zo veel inwoners van de CAR op de vlucht, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Vluchtelingen in de Centraal Afrikaanse Republiek bij een waterpomp in de plaats Ndu, vorige maand.
Vluchtelingen in de Centraal Afrikaanse Republiek bij een waterpomp in de plaats Ndu, vorige maand. Foto Natacha Buhler/EPA

In de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) zijn door aanhoudende gevechten in totaal 1,1 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Nog nooit eerder was het aantal ontheemden in het land zo groot, meldt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR vrijdag.

Het aantal vluchtelingen bedraag bijna een kwart van de ongeveer 4,5 miljoen inwoners van de CAR. Zo’n 600.000 van hen zijn binnen de landsgrenzen op drift. Nog eens ruim een half miljoen vluchtelingen weggetrokken naar landen als Kameroen, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo.

Burgeroorlog

Sinds 2012 woedt in de CAR een burgeroorlog. Rebellen van de Séléka-beweging pakten de wapens op tegen de regering van de toenmalige president François Bozizé en wisten hem in 2013 te verdrijven. De islamitische Séléka kwamen vervolgens tegenover de christelijke anti-Balaka-groepering te staan.

De gevechten zijn de laatste maanden opgelaaid. Aan beide kanten sneuvelden tientallen strijders. De burgerbevolking heeft ook zwaar te lijden onder het geweld. De humanitaire coördinator van de Verenigde Naties, Stephen O’Brien, waarschuwde eind vorige maand dat in de CAR een genocide dreigt.

Lees ook het stuk dat NRC-correspondent Koert Lindijer schreef over de dreigende genocide in de CAR.

Dat komt ook doordat de Séléka- en anti-Balaka-bewegingen inmiddels niet meer de enige strijdende partijen zijn in de CAR. Het land is een onoverzichtelijk strijdtoneel geworden van minstens veertien milities met elk hun eigen achtergrond en motieven. De meeste strijden om controle over de goud- en diamantmijnen.

Een VN-missie van bijna 13.000 militairen is in de CAR om de orde te bewaren. Die troepen kunnen echter geen al te groot verschil maken. Ze hebben geen toestemming op eigen houtje tegen de rebellen te vechten, maar mogen alleen de bevolking beschermen. Een Franse troepenmacht vertrok vorig jaar.