Zeker vijftig doden bij zelfmoordaanslag Irak

Meer dan tachtig mensen raakten gewond. Er komen niet vaak zelfmoordaanslagen voor in het zuiden van Irak.

In het zuiden van Irak komen niet veel zelfmoordaanslagen voor. Die zijn vaak in Bagdad, zoals op de foto.
In het zuiden van Irak komen niet veel zelfmoordaanslagen voor. Die zijn vaak in Bagdad, zoals op de foto. Foto Ali Abbas/EPA

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in het zuiden van Irak, zijn minstens vijftig doden gevallen. Meer dan tachtig mensen raakten gewond, meldt persbureau Reuters. Islamitische staat heeft de aanslag opgeëist.

Volgens gouverneur Yahya al-Nassiri van de zuidelijke provincie Thi Qar openden de aanslagplegers het vuur bij een politiecheckpoint en een restaurant aan een snelweg bij de stad Nassiriya. Daarna volgden twee zelfmoordaanslagen met explosieven. Onder de doden zijn Iraanse pelgrims en een politieman.

Op de jihadistische nieuwszender Amaq zegt Islamitisiche Staat dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanslag. In een statement zeggen ze “tientallen sjiieten” vermoord te hebben. In Thi Qar wonen voornamelijk sjiitische moslims. Islamitische Staat voert vaker aanvallen uit op sjiieten.

Als Mosul en Raqqa vallen, blijft er voor Islamitische Staat weinig over. Alleen met terreur kan IS nog zijn macht tonen

De zuidelijke provincie Thi Qar ligt ongeveer 320 kilometer van Bagdad. Er komen niet vaak zelfmoordaanslagen voor in het zuiden van Irak, waar het grootste deel van de olie van het land wordt geproduceerd.