‘Akkoord bereikt over bed-bad-brood’

Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen de overheid en gemeenten over de ‘bed-bad-brood’-kwestie.

Premier Mark Rutte verlaat het Binnenhof waar de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spreken met informateur Gerrit Zalm.
Premier Mark Rutte verlaat het Binnenhof waar de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spreken met informateur Gerrit Zalm. Foto Bart Maat/ ANP

De formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU zijn het eens over een nieuwe ‘bed-bad-brood’-regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat meldt de NOS donderdagavond.

De nieuwe regeling heeft volgens de omroep meer kans van slagen dan de poging van het huidige kabinet. Dat zou komen omdat de gemeenten, die deze plannen grotendeels zelf hebben aangedragen, nu willen meewerken. Bronnen rond de formatie konden het nieuws niet bevestigen tegenover NRC.

Na het mislukken van het overleg vorig jaar kwamen de kosten voor dergelijke opvang voor de rekening van de gemeenten. In de nieuwe plannen zijn de vier partijen het eens geworden dat er acht opvanglocaties komen waar gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers naartoe kunnen sturen.

Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen de overheid en gemeenten over de ‘bed-bad-brood’-kwestie. Volgens demissionair staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff kwam dat omdat een een aantal gemeenten weigerde om hun eigen opvang te sluiten.

Lees ook: Niet gewenst in Nederland, en toch maar opgevangen

Dijkhoff wilde in eerste instantie niets veranderen aan de huidige situatie waarin opvang is geregeld voor elke afgewezen asielzoeker die aantoonbaar tracht terug te keren naar het land van herkomst. Daarna zocht de staatssecretaris een compromis door hen alleen tijdelijk opvang bieden. Sommige burgemeesters vonden dat inhumaan en zeiden dat in hun gemeente niemand “onder de brug” hoeft te slapen.