Verenigde Staten

Democraten praten met Trump tijdens ‘constructief diner’ over thema dreamers

Leiders van de Democratische partij zeggen afspraken te hebben gemaakt met de Amerikaanse president Donald Trump om zogenoemde dreamers – minderjarigen die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen – te beschermen. Maar beide kampen hebben een verschillende lezing over wat ze tijdens hun „constructieve diner” hebben besproken.

Onder de DACA-regeling (Deferred Action for Childhood Arrivals) konden minderjarigen die illegaal naar de Verenigde Staten waren geëmigreerd, toch hun rijbewijs halen en ze konden werken en studeren. Daarvoor moesten ze wel hun identiteit aan de Amerikaanse overheid bekendmaken. De vorige Amerikaanse president Barack Obama stelde de DACA-regeling in 2012 per decreet in.

De nieuwe president zei ervan af te willen. Hij noemde als reden dat zijn voorganger het Congres had gepasseerd.

Daarmee dreigen de ongeveer 800.000 jongeren uit de Verenigde Staten te worden gezet. Trump zei dat het Congres binnen een half jaar met een alternatief plan moet komen.

Woensdag dineerde de president met Chuck Schumer en Nancy Pelosi, de leiders van de Democraten in respectievelijk de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Volgens beide Democraten is tijdens het onderhoud afgesproken dat de bescherming van de dreamers snel in een wet gegoten zal worden en dat een pakket met grensmaatregelen zal worden samengesteld, exclusief ‘de muur’ [tussen Mexico en de VS], „dat acceptabel is voor beide kampen”.

Trumps woordvoerder Sarah Sanders ontkent echter dat is afgesproken dat de grensmuur tussen Mexico en de VS buiten de afspraken valt, zegt ze op Twitter.

Trump heeft zijn verkiezingsbelofte van een grensmuur nog niet kunnen waarmaken. Hij wil dat Mexico ervoor betaalt, maar dat land weigert. Daarom hoopt de president de financiering via het Congres toch voor elkaar te krijgen. (Reuters)