Van Marwijk weg bij Saoedi-Arabië

Van Marwijk plaatste zich met Saoedi-Arabië voor het WK van 2018 in Rusland. Als reden noemt hij het ontslag van een deel van zijn staf.

Bert van Marwijk en assistent Mark van Bommel tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Thailand in maart.
Bert van Marwijk en assistent Mark van Bommel tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Thailand in maart. Foto RuungrojYongrit / EPA

Bert van Marwijk is niet langer bondscoach van Saoedi-Arabië. Hij wordt opgevolgd door de Argentijn Edgardo Bauza, zo meldt de Saoedische voetbalbond donderdagavond. Op Twitter plaatste de bond foto’s van Bauza, waarop hij wordt gepresenteerd als de nieuwe bondscoach.

Bert van Marwijk had een contract dat in principe afliep na het kwalificatietoernooi. De onderhandelingen daarover liepen moeizaam, zo licht de Limburgse trainer toe tegenover de NOS.

“Ik ben de onderhandelingen gestopt. Afgelopen week, na kwalificatie voor het WK, is een aantal mensen uit mijn staf ontslagen. Dat vind ik onacceptabel.”

Een ander breekpunt was volgens Van Marwijk dat hij zich permanent zou moeten vestigen in Saoedi-Arabië. Dit was naar eigen zeggen “ononderhandelbaar”. Als bondscoach loodste Bert van Marwijk het Saoedische elftal voor het eerst in bijna twaalf jaar naar de eindronde van een WK. In de kwalificatie werd groepswinnaar Japan verrassend verslagen.