Thuiskok

Bitterballen (hete bliksem)

Kipnuggets, bamihapjes, nasicirkels, mini-loempia’s, kaasstengels, vlammetjes, krokante garnalen, samosa’s, pasteitjes, dim sum of bapao. Wie in Nederland aan de borrel is, heeft tegenwoordig keuze te over als het gaat om wat warme hapjes die de drank kunnen vergezellen. Maar er gaat wat mij betreft niets boven onze eigen bitterbal. Ook daar zijn inmiddels talloze varianten van: met vulling van garnalen, kaas, bospaddenstoelen en nu eentje met hete bliksem. Een interessant combinatie, al blijft mijn favoriet gewoon een klassieke bal met rundvlees en een dipje mosterd.

Snijd de aardappel en de ui in kleine blokjes en breng ze aan de kook in gezouten water. Kook de aardappel en de ui tot deze bijna gaar zijn en voeg de appel in blokjes toe. Als alles gaar is, in een zeef goed laten uitlekken en pureren tot een mooie dikke massa. Mocht de massa te dun zijn, dan kun je deze iets verdikken met wat aardappelzetmeel. Rol van de massa balletjes van ongeveer 3 cm en doe deze in de vriezer. Als de balletjes bevroren zijn, kun je ze paneren. Eerst door de bloem rollen, daarna door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Herhaal daarna het eiwit en het paneermeel nogmaals. Frituur de ballen ongeveer 5 minuten op 180 graden en serveer ze.