Staat krijgt ruim miljard euro voor laatste aandelen ASR

Daarmee draait de overheid ongeveer break-even op de nationalisatie van ASR. Aan vorige aandelenuitgiftes hield de staat al 2,8 miljard over.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

De laatste tranche aandelen ASR die de staat verkoopt, levert 1,02 miljard euro op. De 30,15 miljoen aandelen worden voor 33,75 euro per stuk verkocht, meldt ASR donderdagochtend. De staat had nog 20,5 procent aandelen ASR in handen.

De eerdere tranches van de verzekeraar die naar de beurs werden gebracht, leverden al 2,75 miljard euro op. Voor ASR werd in totaal 3,65 miljard euro betaald. Daarmee is de staat min of meer uit de kosten te zijn gekomen van de nationalisatie.

Eind 2015 maakte minister Dijsselbloem van Financiën bij het voornemen ASR terug te brengen naar de beurs echter bekend tot dan toe ook al 700 miljoen euro aan rente te hebben betaald. Dat is opgelopen tot 880 miljoen euro. Daar staat dan weer een dividend van ongeveer 630 miljoen euro tegenover. De nationalisatie kost de staat dus in totaal 130 miljoen euro.

Dat ASR geen strop geworden is voor de staat komt vooral omdat de beurskoers het afgelopen jaar gigantisch is gestegen. In juni 2016 werden de eerste aandelen voor 19,50 euro verkocht, op woensdag 13 september 2017 sloot het aandeel op 34,08 euro.

Zelf heeft ASR drie miljoen van de laatste aandelen gekocht. Eerder kocht de verzekeraar al zes miljoen aandelen terug van de staat. ASR zegt op deze manier “waarde te creëren en op een voor aandeelhouders efficiënte manier kapitaal terug te geven”, maar de aandelen “op termijn in te trekken”.