Nieuw politieteam tegen Italiaanse maffia

Als tegenprestatie krijgt de politie informatie van Italiaanse maffialeden die in Nederland actief waren.

Nederland krijgt al tijden kritiek van Italië over de aanpak van de Italiaanse maffia
Nederland krijgt al tijden kritiek van Italië over de aanpak van de Italiaanse maffia Foto Robin Utrecht/ANP

Bij de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie komt een team dat zich gaat richten op de bestrijding van de Italiaanse maffia, bevestigt de politie na berichtgeving van het Algemeen Dagblad. Een team van drie personen gaat informatie vergaren waarmee maffiosi kunnen worden opgespoord. Onderdeel van de afspraak is dat de Nederlandse politie informatie krijgt van maffialeden die samenwerken met de Italiaanse justitie.

De formering van het team maakt onderdeel uit van een aantal afspraken die de landelijke politie met de Italiaanse justitie heeft gemaakt. Nederland krijgt al jaren kritiek van Italië dat het te weinig doet aan het opsporen van maffialeden. “Het is moeilijk in te schatten hoeveel maffialeden in Nederland zitten”, zegt Wilbert Paulissen, hoofd recherche van de Landelijke eenheid. Volgens de Nederlandse politie gaat het om een klein aantal, maar de Italiaanse justitie zegt dat er veel over het hoofd worden gezien.

Daarom is nu besloten een dergelijk team op te richten. Paulissen: “Zij zullen direct communiceren met het Italiaanse orgaan dat de maffia bestrijdt, waardoor de informatiestroom gekanaliseerd wordt en er geen informatie meer tussen wal en schip zal vallen.”

Lees ook: Schrijver Saviano: Nederland onderschat macht Italiaanse maffia

Door het nieuwe team denkt Paulissen sneller te kunnen reageren op informatie die uit Italië komt. “Ik verwacht geen tientallen, maar wel meer aanhoudingen dan voorheen.” Over de informatie die van de veroordeelde Italiaanse maffia komt is Paulissen ook te spreken. “Geen namen en rugnummers, maar we krijgen wel beter inzicht in hoe het systeem werkt.”

Experts zien dat de Italiaanse maffia een positie probeert te verwerven in de Nederlandse bovenwereld. In 2015 bleek dat leden van de ‘Ndrangheta al jaren actief waren op de bloemenveiling in Aalsmeer. Daarnaast werden in de afgelopen jaren maffiosi opgepakt in Nederland op verzoek van Italië.

Zo werd in januari van dit jaar een 38-jarige man opgepakt in Tilburg die volgens de Italiaanse justitie deel uitmaakt van de maffia. Een maand eerder werd een Italiaan in Utrecht opgepakt die nog een straf van vijf jaar moest uitzitten in Italië voor drugshandel en deelneming aan een maffiaorganisatie.