Recensie

Recensie

Platform voor Nederlandse podcasts

    • Menno Sedee

Eindelijk is de eerste podcast-app van Nederlandse bodem te downloaden. PodNL – met een tulp als radiomicrofoon als logo – verzamelt alle Nederlandstalige podcasts. Nou ja, alle. Alleen die met „voldoende kwaliteit”, zegt initiatiefnemer Richard den Haring. Dat zijn er nu zo’n tweehonderd. Hij richtte in januari 2016 met René van Es en Andy Clark podcastluisteren.nl op. Met „heel veel zoeken” vond hij toen 22 Nederlandstalige podcasts. Nu dus het tienvoudige, en ook dat is een selectie. Sommige zijn „te lelijk”: „Dan bevatten ze telefoongesprekken waarvan de helft wegvalt.”

Samen met twee Amerikaanse ontwikkelaars bouwden ze een overzichtelijke app, waarin je gemakkelijk kunt zoeken, een afspeellijst kan maken of je luistergeschiedenis kunt bekijken. Sinds eind juli is die beschikbaar voor iOS, als het goed gaat in 2018 ook voor Android.

Abonneren op podcasts kan nog niet, meteen het grootste minpunt van de app. Je krijgt geen notificatie als een nieuwe aflevering van jouw favoriet online komt. Doorspoelen kan alleen in sprongen van 30 seconden. Inspirerend is de vormgeving ook niet, maar wel functioneel.

Dat abonneren nog niet kan, komt omdat PodNL bedoeld is als etalage, vertelt Haring, als podium voor de Nederlandse podcast. Door de categorieën (tech, fictie, cultuur) vind je inderdaad gauw wat moois dat bij je past. Een curator licht de beste afleveringen uit. Abonneren moet dan maar in de standaard iOS-podcast-app of een andere app.