Noord-Korea vuurt weer raket af richting Japan

Het projectiel vloog over het Japanse eiland Hokkaido en kwam in de Grote Oceaan terecht. De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag bij elkaar in een spoedzitting.

Beeld van een eerdere lancering, op 29 augustus, van een Noord-Koreaanse raket. Ook die vloog over Japan heen.
Beeld van een eerdere lancering, op 29 augustus, van een Noord-Koreaanse raket. Ook die vloog over Japan heen. Foto AP

Noord-Korea heeft vrijdagochtend opnieuw een ballistische raket richting Japan afgevuurd. Het projectiel werd gelanceerd vanaf hoofdstad Pyongyang en vloog over Japan heen om uiteindelijk neer te komen in de Grote Oceaan. Eerder gebeurde al hetzelfde op 29 augustus. Ook die vloog over Hokkaido. De VN-Veiligheidsraad komt vrijdagavond (Nederlandse tijd) in een spoedzitting bijeen om de nieuwe lancering te bespreken.

Kort na lancering van de raket werd de Japanse bevolking via berichten op televisie opgeroepen om dekking te zoeken. Het was daar 6.57 uur ‘s ochtends. De raket vloog over het Japanse eiland Hokkaido en kwam om 7.06 uur neer in de oceaan, 2.000 kilometer ten oosten van de Japanse kaap Erimo. Dat zei de Japanse kabinetschef Yoshihide Suga tegen Reuters.

Volgens gegevens van het Zuid-Koreaanse leger bereikte het projectiel een hoogte van 770 kilometer en deed de raket er 19 minuten over om een afstand van 3.700 kilometer af te leggen. Dat is ver genoeg om Guam, het Amerikaanse eiland in de Grote Oceaan, te treffen. Dictator Kim Jong-un dreigde eerder met een raketaanval op de wateren rond Guam.

Spoedzitting VN

Noord-Korea dreigde donderdag met een aanval op Japan en zei de Verenigde Staten “in as en duisternis” te zullen veranderen. Dat was een reactie op nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad na de kernproef van 3 september. De Raad stemde maandag in met sancties die onder meer een verbod op de import van Noord-Koreaans textiel behelsde.

Vrijdag komt de Veiligheidsraad op verzoek van Japan en de Verenigde Staten opnieuw bijeen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson riep in een reactie op tot nieuwe maatregelen tegen Noord-Korea. “De aanhoudende provocaties vergroten slechts de diplomatieke en economische isolatie van Noord-Korea.” Hij riep alle landen op om Noord-Korea verder onder druk te zetten, meldt het Koreaanse persbureau Yonhap. Tillerson doet vooral een beroep op China en Rusland.

“China voorziet Noord-Korea van de meeste olie. Rusland is de grootste werkgever van Noord-Koreaanse dwangarbeid. Door zelf directe actie te ondernemen, moeten China en Rusland laten zien dat ze deze roekeloze raketlanceringen niet accepteren.”

Japan: Noord-Korea bedreigt wereldvrede

De Japanse president Shinzo Abe riep de internationale gemeenschap eveneens op met “een duidelijk signaal” richting Noord-Korea te komen “waaruit duidelijk wordt dat het met zijn acties de wereldvrede bedreigt”. “Dit is onacceptabel.”

Tegen CNN zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in donderdagavond dat hij geen kernwapens in Zuid-Korea wil. Hij wil ze niet zelf ontwikkelen, en ook niet dat de Verenigde Staten er kernwapens opstelt. Wel houdt Zuid-Korea rekening met “nieuwe provocaties” van het buurland.

“Noord-Korea antwoorden met onze eigen kernwapens zal de vrede niet handhaven op het Koreaanse schiereiland en kan leiden tot een wapenwedloop in Noordoost Azië.”

De NAVO heeft opgeroepen tot een “wereldwijde respons” op een “roekeloze” actie.

Update 6.30 uur: nieuwe informatie toegevoegd om het bereik van de raket en reacties van landen op de lancering door Noord-Korea weer te geven.