Na ‘Omo’ opnieuw witte giraffes gespot

Foto HCP

Ze lijkt een kunstwerk dat in de savanne gemonteerd is. Maar deze melkwitte giraffe, en haar bleke jong dat niet op de foto te zien is, zijn echt.

Ze zijn in juni gefilmd in Kenia, maar kwamen pas deze week in het nieuws. Het tweetal leeft in het Ishaqbini Hirola-park dat beschermd wordt omdat er een zeldzame antilope leeft, de hirola.

Witte giraffen in het wild zijn iets nieuws. De eerste werd pas gespot in 2015, een pasgeboren jong in Tanzania. Dat jong, dat Omo was genoemd naar het wasmiddel, werd groot nieuws toen in januari 2016 bleek dat hij het had overleefd. Prompt werd, slechts twee maanden later, in Ishaqbini in Kenia de tweede witte giraffe gezien. En nu leeft in datzelfde park deze moeder met jong.

De twee giraffen zijn geen complete albino’s. Ze produceren minder pigment, een verschijnsel dat ‘leucisme’ heet. De moeder is wit, maar op de huid van het kalf is de netvormige tekening te zien die typisch is voor deze soort giraffe, de Somalische of netgiraffe (Giraffa reticulata).

Volgens de beheerders van Ishaqbini, die er een blogpost over schreven, worden de witte giraffes nu vaak gezien in het park. „De mensen in de buurt zijn er opgewonden over, en iedereen helpt mee met waarnemingen.”