Ministerie: noodhulp Sint-Maarten verloopt ‘moeizaam’

Volgens Binnenlandse Zaken en het Rode Kruis wordt “met man en macht” gewerkt aan de distributie van voedselpakketten, maar zorgt de fragiele veiligheidssituatie voor vertraging.

Foto Arie Kievit/ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken erkent dat de hulpverlening op Sint-Maarten “moeizaam” verloopt. “Er wordt met man en macht gewerkt maar we zijn tegen een aantal problemen aangelopen. Er is genoeg voedsel aanwezig op bijvoorbeeld de luchthaven maar het kost de nodige moeite dat naar distributiepunten te krijgen”, zegt een woordvoerder.

Dat heeft volgens het ministerie onder meer te maken met de openbare orde die als gevolg van orkaan Irma flink verstoord is. Op het eiland vinden dagelijks plunderingen plaats. “Het gaat met de veiligheid steeds beter maar de situatie is op sommige plaatsen nog altijd fragiel te noemen”, verklaart de woordvoerder.

Nederland heeft zo’n 550 militairen op Sint-Maarten gestationeerd. Daarnaast vertrokken woensdag en donderdag nog eens 120 Nederlandse agenten naar het eiland. De militairen werken daar samen aan handhaving van de openbare orde met politieagenten van het eiland zelf en ook van Curaçao. “Daar proberen we wat aan te doen met het instellen van roadblocks, het bemannen van controlepunten en het verrichten van patrouilles op het eiland”, aldus het ministerie.

Lees hier de reportage van NRC-redacteur Eppo König vanaf Sint-Maarten: Een eiland vol angstige vragen

Hoe de fysieke distributie van voedselpakketten precies verloopt, en hoeveel distributiepunten er er komen, is de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten. In de praktijk ligt de coördinatie echter bij Nederland, zegt de voorlichter. “De regering van Sint-Maarten heeft een bijstandsverzoek gedaan en wij hebben daarmee ingestemd.”

Rode Kruis beoordeelt hulpvraag

Wie er het eerste recht heeft op noodhulp, wordt ter plekke beoordeeld. “Het Rode Kruis signaleert wie de meest urgente hulp nodig heeft. Zien zij een familie in nood dan kunnen ze dat doorgeven aan patrouillerende militairen die in specifieke gevallen naar de mensen toegaan. Ook zijn er distributiepunten en watertanks waar mensen naartoe kunnen komen om hun jerrycans te vullen.”

Volgens het Rode Kruis zelf wordt er gewerkt met een lijst met daarop de namen van mensen die de eerste hulp krijgen. Zij kunnen hun goederen afhalen bij de vier distributiepunten die er nu zijn. Daar moeten de komende dagen nog meer afhaalpunten bijkomen. Een woordvoerder van de hulporganisatie vertelt:

“Ook dat levert soms gespannen situaties op. Je selecteert wie wel en niet als eerste recht heeft op noodhulp. Ook was het opschalen van het aantal hulpverleners in het gebied in het begin lastiger vanwege de bereikbaarheid van de luchthaven. Toch zien we dat het steeds beter gaat met de veiligheid, maar het levert nog steeds wel gespannen situaties op.”

Of er supermarkten zijn die niet open kunnen vanwege het risico op plunderingen, zoals door zorgorganisatie Wit Gele Kruis wordt gemeld, kunnen het ministerie en Rode Kruis niet zeggen.

Dit artikel is aangepast om het militairenaantal op Sint Maarten aan te passen.