Luchtvaart

EasyJet gaat langeafstandsvluchten aanbieden door samenwerking

De Britse budgetmaatschappij easyJet gaat intercontinentale vluchten aanbieden. Door samenwerking met twee andere budgetmaatschappijen, Norwegian uit Noorwegen en WestJet uit Canada, kunnen passagiers hun Europese easyJet-vlucht op vliegveld Londen Gatwick goed laten aansluiten op vluchten naar Noord- en Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Andere partners en vliegvelden zullen volgen.

EasyJet kondigde het boekingsplatform ‘Worldwide by easyJet’ woensdag aan als een „nieuw disruptief product”, bedoeld voor de zeventig miljoen passagiers die jaarlijks via een easyJet-luchthaven vliegen en veelal overstappen. Traditionele luchtvaartmaatschappijen werken ook samen met partners om passagiers een wereldwijd netwerk met goede aansluitingen te bieden. Volgens easyJet werkt hun virtuele knooppunt efficiënter omdat passagiers zelf hun verbinding regelen.

Voorlopig werkt easyJet samen met Norwegian en WestJet op het Londense vliegveld Gatwick, de grootste basis van easyJet. Gatwick heeft zestig intercontinentale bestemmingen. Gesprekken met andere maatschappijen uit het Midden-Oosten en Oost-Azië zijn „gevorderd”. Ook wil de maatschappij betere intercontinentale verbindingen gaan aanbieden op Schiphol, Parijs Charles de Gaulle, Milaan Malpensa, Barcelona en Genève.

Het initiatief van easyJet sluit aan bij drie trends in de luchtvaart. Ten eerste is dat het vervagen van het onderscheid tussen traditionele, nationale maatschappijen en relatief nieuwe budgetmaatschappijen. Daarnaast neemt de concurrentie van budgetmaatschappijen op intercontinentale vluchten toe, want door zuiniger kerosineverbruik kunnen relatief kleine vliegtuigen grotere afstanden overbruggen. Ten slotte is er de passagier die zelf via internet eenvoudig zijn reis met verschillende maatschappijen boekt, de zogenoemde zelf-connectie. Naar verwachting zal deze vorm van boeken snel groeien.