Luchtvaart

Bonden roepen op tot staking cabinepersoneel KLM uit onvrede over cao-onderhandelingen

Vakbond VNC roept het cabinepersoneel van KLM op vrijdag zijn werk neer te leggen. De organisatie wil zo haar onvrede uiten over de houding van de luchtvaartmaatschappij in de cao-onderhandelingen, schrijft de grootste vakbond voor cabinepersoneel woensdag in een aankondiging. Ook leden van andere bonden worden opgeroepen zich aan te sluiten. De werkonderbrekingen duren van 5.00 uur tot 23.00 uur en hebben alleen betrekking op vluchten die vertrekken van Schiphol. VNC vraagt stakers om direct na de briefing voor hun vlucht een uur lang het werk neer te leggen. Onduidelijk is of dat gelijkstaat aan een uur vertraging. Voornaamste aanleiding voor de actie is het eindbod dat KLM onlangs deed in de onderhandelingen over een nieuwe cao. De maatschappij kwam daarin enigszins tegemoet aan de eisen van de bonden, maar VNC vindt dat onvoldoende. De ledenraad van de bond stemde onlangs unaniem tegen het voorstel. Hoeveel problemen de werkonderbrekingen van VNC gaan opleveren is nog onduidelijk, niet bekend is hoeveel leden aan de acties gaan deelnemen. Bij acties van vakbond FNV Cabine kwamen eind vorig jaar een aantal vluchten te vervallen als gevolg van een vergelijkbare staking. In een verklaring schrijft VNC aan leden: „We begrijpen hoe moeilijk het is om mee te doen, het ligt niet in de aard van ons als cabinepersoneel.” ”