Giro d’Italia start volgend jaar in Israël

Nog nooit startte een grote wielerronde buiten Europa, maar daar komt volgend jaar verandering in.

Tom Dumoulin op het erepodium na het winnen van de Ronde van Italie.
Tom Dumoulin op het erepodium na het winnen van de Ronde van Italie. Foto Bas Czerwinski/ANP

Voor het eerst start er een grote wielerronde buiten Europa. Volgend jaar is de Grande Partenza in Israël. Dat meldt AP. Het is de elfde keer dat de Ronde van Italië niet in Italië van start gaat.

Een delegatie van de Giro is momenteel in Israël om de proloog en etappes vorm te geven. Maandag komt de organisatie met meer informatie. Dan is in Jeruzalem de presentatie van het tot nu toe grootste sportevenement in Israël.

Eerder meldde wielersite Cyclingnews de start in Israël. Cyclingnews meldde dat na een proloog door Jeruzalem en twee etappes door het land, de renners naar Sicilië vliegen.

Start buiten Europa

Vorig jaar liet de directeur van de Giro, Mauro Vegni, zich al uit over een start buiten Europa.

“Wij hebben lange tijd overwogen om de ronde te laten starten in Azië. Maar het tijdverschil en de regels van de UCI, waarin staat dat een ronde maximaal 25 dagen mag duren, vormen daarvoor een struikelblok.”

Ook werden er eerder plannen gemaakt om een grote wielerronde buiten Europa te laten starten. Zo werd New York geopperd als startstad. Maar ook mede door het tijdsverschil was dat geen optie. Dat speelt bij Israël niet, want dat scheelt maar een uur.

De presentatie maandag wordt onder meer verzorgd door Alberto Contador. Hij won afgelopen weekend nog de twintigste etappe van de Vuelta a España. In zijn laatste grote koers bekroonde hij daarmee zijn rijke wielercarrière. Het was zijn laatste grote wielerronde. Ook de Italiaan Ivan Basso, tweevoudig Giro-winnaar, zal aanwezig zijn.

Geen Israëlische traditie

Wielrennen heeft geen traditie in Israël, maar wordt de laatste jaren wel meer beoefend. In 2015 werd een professionele Israëlische wielerploeg opgericht: Israel Cycling Academy. Die bestaat naast Israëliërs vooral uit veel buitenlanders, onder wie de Nederlander Dennis van Winden. De ploeg rijdt op het een na hoogste profniveau, maar is bezig zich te versterken met oog op volgend seizoen.

De Belg Ben Hermans, de Spanjaard Ruben Plaza en de Colombiaans tweevoudig baanwereldkampioen Edwin Avila rijden volgend jaar voor Israel Cycling Academy. Het team hoopt dat Giro-deelname een van de hoogtepunten van het seizoen kan worden.

Lees ook: Volgend jaar na de Tour weer een volle Markt voor Tom?

Tom Dumoulin won dit jaar de Ronde van Italië. De kopman van Team Sunweb troefde zijn concurrenten af in de afsluitende tijdrit en pakte zo als eerste Nederlander ooit de eindzege in de Giro d’Italia.

De hoogtepunten van de Giro 2017: