Opinie

Gewone Nederlanders, mail mij!

We moeten het toch nog even hebben over de Gewone Nederlander. Sybrand van Haersma Buma introduceerde hem tijdens de H.J. Schoo-lezing aan het publiek, en sindsdien is de Gewone Nederlander onderwerp van gesprek. Op televisie, sociale media, in de krant. Er zijn veel mensen met een mening over de Gewone Nederlander. En de Gewone Nederlander spreekt niet terug. Of nou ja, misschien wel, maar niemand hoort het. Want niemand weet wie de Gewone Nederlander is.

Wat we op basis van de lezing van Van Haersma Buma in ieder geval weten over de Gewone Nederlander:

– Hij bleef verweesd achter nadat de elite er met zijn vrijheid en gelijkheid vandoor ging en dat aan nieuwkomers gaf.

– Onderweg naar het zogenaamde volmaakte Nederland raakte hij zijn gemeenschap, identiteit en het gevoel thuis en geborgen te zijn kwijt.

De Gewone Nederlander is dus geen nieuwkomer. Maar de rest is nogal vaag. En dus bel ik met de voorlichter van Van Haersma Buma. Hij kan het me ook niet uitleggen. Dat zou hij aan Van Haersma Buma zelf moeten vragen. En die is nu druk met de formatie, ik moet er maar niet op rekenen. Hij krijgt al zo veel interviewverzoeken na die lezing.

Lees ook de column van Japke-d. Bouma: Bent u een ‘gewone Nederlander’?

Maar ik hoef geen interview. Ik heb maar één vraag: wie is de Gewone Nederlander?

Nee, ook dat gaat gewoon niet lukken. Misschien na de formatie ergens. Ik ben zo teleurgesteld dat ik vergeet te vragen of de voorlichter zelf een Gewone Nederlander is. Jammer.

Ik snap het wel, van die interviewverzoeken. Buma zit aan de formatietafel en is daarmee architect van de toekomst van dit land. Identiteit is hoogstwaarschijnlijk een van de onderwerpen waarover gepraat wordt. Tom-Jan Meeus schreef afgelopen weekend in ‘Haagse Invloeden’ dat het erop lijkt dat het regeerakkoord ons op sociaal-culturele thema’s nog kan verrassen. Het enige wat ons na de holle frasen en symboolpolitiek van de afgelopen jaren nog kan verrassen op dat gebied is inhoud, dus laten we onze vingers kruisen en hopen op het beste.

Buma betoogt dat politici die we als populistisch zien over een zwakte beschikken, namelijk dat zij geen fundamentele antwoorden geven. Zolang hij zelf niet uitlegt wie De Gewone Nederlander is, lijkt het alsof Buma zelf concludeert dat hij een populist is. Dat is handige informatie voor wie daar nog over twijfelde.

En dus zijn we aan onszelf overgeleverd om erachter te komen wie toch die veelbesproken Gewone Nederlander is. Heeft hij een Billy-boekenkast? Lust hij per definitie kaas? Viert hij zijn verjaardag in een kring? Geeft hij aan het goede doel, of reageert hij juist furieus op de minister-president als hij aankondigt om koninkrijksgenoten overzee van hulp te voorzien na een natuurramp? Stuurt hij brieven naar de krant omdat hij, ondanks dat hij echt, écht heel liberaal is, toch wel wat moeite heeft met een columnist die een hoofddoek draagt? Iemand die de voordeur van een politicus besmeurt? Maakt een migrant of vluchteling überhaupt kans om Gewone Nederlander te worden? Of heeft De Gewone Nederlander gewoon een brief gehad? „Beste meneer, mevrouw. Gefeliciteerd, u bent gewoon!”

Het blijft gissen. Maar waarom zouden we eigenlijk het antwoord van Buma afwachten? Laten we het samen uitzoeken. Bent u een Gewone Nederlander? Of kent u een Gewone Nederlander? Het maakt me niet uit wat uw achtergrond, beroep, hobby of dagbesteding is. Het gaat om het doel: ontdekken wie de Gewone Nederlander is.

Ik roep iedere Gewone Nederlander op om mij te mailen via gewonenederlander@nrc.nl. Ik loop graag een dag met u mee.

Lamyae Aharouay werkt als redacteur bij BNR Nieuwsradio.