Dopingautoriteiten willen Winterspelen zonder Rusland

De organisaties, waaronder de Nederlandse Dopingautoriteit, vinden dat het IOC te passief is in de Russische dopingkwestie.

Foto: Issei Kato / Reuters

Een groep van zeventien nationale antidopingsbureaus wil volledige uitsluiting van Rusland voor de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. De organisaties, waaronder de Nederlandse Dopingautoriteit, schrijven in een gemeenschappelijke verklaring dat ze het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te passief vinden wat Rusland betreft.

De zeventien nationale antidopingsbureaus zijn deze week bijeen in Denver om te praten over wat zij noemen “de continue weigering van het IOC om Rusland verantwoordelijk te stellen voor een van ‘s werelds grootste dopingschandalen in de geschiedenis van de sport”. Volgens de groep zijn tot nu toe minder dan honderd van de potentiële duizend Russische dopingzaken afgesloten:

“De inactiviteit van het IOC belemmert de schone atleten en de toekomst van de olympische beweging.”

Vorig jaar bracht de Canadese onderzoeker en sportjurist Richard McLaren in opdracht voor het wereldantidopingbureau WADA een rapport naar buiten over de Russische dopingpraktijken. Hij stelde dat met zekerheid te zeggen is dat Rusland een groot dopingnetwerk kende. Er zou dopingfraude plaatsgevonden hebben in een periode van jaren: tussen 2011 en tot na de Olympische Spelen van Sotsji in 2014.

Lees ook: Dopingfraude: hoe Rusland rommelde en WADA wegkeek

IOC-voorzitter Thomas Bach liet vorig jaar na het rapport weten dat Rusland er niet mee mag wegkomen en dat uiterlijk in oktober een straf volgt. Tijdens de zomerspelen in Rio vorig jaar kwam het niet tot een algehele schorsing voor de Russen, omdat dat volgens Bach zou indruisen tegen de olympische waarden.

De scherpe kritiek op het IOC volgt op een bijeenkomst van de zeventien dopingwaakhonden waar naast Nederland ook Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten aan deelnemen.