Dit gebeurde er gisteravond in Zweden, president Trump

Fotoproject

1. Bengt Bohlin (86) en zijn vrouw Birgitta (87) in een Zweedse sauna. Foto Moa karlberg / AP 2. De 37-jarige Roemeense Maria Grancea zit op straat te bedelen in Örebro. Foto Kicki Nilsson / AP 3. In Fittja, een buitenwijk van Stockholm, houden Turkse moeders ’s avonds en ’s nachts de boel in de gaten. Foto Anette Nantell / AP 4. Mazen Bahe oefent voor de St. Petrusband. Foto Anna Simonsson / AP
1. Bengt Bohlin (86) en zijn vrouw Birgitta (87) in een Zweedse sauna. Foto Moa karlberg / AP 2. De 37-jarige Roemeense Maria Grancea zit op straat te bedelen in Örebro. Foto Kicki Nilsson / AP 3. In Fittja, een buitenwijk van Stockholm, houden Turkse moeders ’s avonds en ’s nachts de boel in de gaten. Foto Anette Nantell / AP 4. Mazen Bahe oefent voor de St. Petrusband. Foto Anna Simonsson / AP

Even leek het erop dat het vreedzame Zweden was veranderd in een grote no-gozone, een broedplaats voor terroristen.

Toen de Amerikaanse president Trump afgelopen februari tijdens een toespraak in Florida inzoomde op het Scandinavische land en de historische woorden „last night in Sweden” uitsprak, stormden journalisten van over heel de wereld die kant op. Wat was er in Zweden allemaal aan de hand?

„Kijk naar wat er gisteravond gebeurde in Zweden. Zweden! Wie zou dit geloven? Zweden!” zei Trump. „Ze namen grote aantallen op en hebben nu problemen die ze nooit voor mogelijk hielden.” Trump had het over de vele migranten die het land had opgevangen. Dat zou hebben geleid tot veel onveiligheid. De president baseerde zich daarbij op een documentaire die te zien was op Fox News.

Het incident leidde tot de tentoonstelling Last night in Sweden; een portrettenreeks die als doel heeft te laten zien wat er ‘gisteravond’ echt allemaal is gebeurd in het land. De foto’s, die in de lente zijn genomen door bekende Zweedse fotografen, laten het echte leven van Zweden zien, na 18.00 uur in de avond. Ook de aanslag in Stockholm van 7 april komt voorbij in de fotoreeks.

De foto’s zijn gebundeld in een fotoboek dat via crowdfunding tot stand is gekomen. Het eerste exemplaar is naar het Witte Huis verstuurd, de makers hopen dat Trump de foto’s te zien krijgt. De fotoboeken zijn vanaf dinsdag verkrijgbaar.