Recensie

Recensie

Beter lezen met ‘De zevensprong’

    • Menno Sedee

Eerst was er het boek (1966), daarna een tv-serie (1982), toen een musical (2004). Nu, weer een hele poos later, is het kinderboek De zevensprong van Tonke Dragt een educatieve game. Uitgeverij Zwijsen heeft – in „nauw overleg” met Tonke Dragt (86) en uitgeverij Leopold – het verhaal in een taalspel gegoten. Kinderen (9-12 jaar) met een taalachterstand kunnen er hun leesniveau mee opkrikken.

De opzet van het spel is simpel. Meester Frans van der Steg, om wie het verhaal draait, loopt een route en moet onderweg taalopdrachten uitvoeren: zinnen in de juiste volgorde zetten, woorden aanklikken met dezelfde klank. Er wordt voorgelezen en meegelezen. Onderweg verzamelt de speler munten en aanwijzingen.

Ondertussen ontvouwt zich het verhaal: basisschoolleraar Van der Steg vertelde zijn leerlingen altijd verzonnen verhalen in zijn klas, maar op een avond lijkt een ervan werkelijkheid te worden. Hij ontvangt een brief op zijn deurmat, wordt opgehaald door een koets en blijkt daarna het jongetje Geert-Jan te moeten redden uit het kolossale, labyrintachtige Trappenhuis van zijn oom Graaf Grisenstijn.

De bedoeling is dat een kind elke schooldag één level speelt, van een half uur. Na vijf dagen is een hoofdstuk uit, na twaalf hoofdstukken het hele spel. Zo moet de speler een hoger AVI-leesniveau hebben bereikt. De game kan vervolgens op een hoger niveau weer worden gespeeld. Ouders kunnen via een eigen account meekijken met de resultaten van hun kind.

Het spel is nogal fragmentarisch, maar blijft overeind door het sterke verhaal, dat zijn dienst inmiddels heeft bewezen. De game ziet er smaakvol uit en werkt, ook al is de opzet wat oppervlakkig.