Terreurverdachte Jimmy F. voorlopig vrij

Dat heeft de rechtbank van Rotterdam woensdagochtend besloten, bevestigt zijn advocaat Karianne Bal.

Foto ANP

Terreurverdachte Jimmy F. (22) komt voorlopig op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam woensdagochtend besloten, dat bevestigt zijn advocaat aan NRC. Jimmy F. wordt verdacht van betrokkenheid bij de terreurdreiging in Rotterdam op 23 augustus. Toen werd een concert in de Maassilo afgelast.

De afgelopen weken werd steeds meer duidelijk over wat daar mogelijk aan voorafging. Jimmy F. was al langere tijd in jihadistische netwerken actief als ‘amateurspion’: samen met anderen probeerde hij op die manier actief jihadisten te ontmaskeren.

Lees ook het achtergrondverhaal met onlinevrienden van Jimmy F.: De wereld van amateurspion Jimmy F.

Mogelijk heeft een gesprek van Jimmy met ene ‘Ayoub’ geleid tot de afgelasting van het concert. De twee spraken openlijk over te plegen aanslagen op verschillende plaatsen in Europa. Jimmy zou Ayoub hebben verteld iets van plan te zijn in ‘Rotterdam’, naar eigen zeggen om hem uit de tent te lokken.

NRC bezit pagina’s aan chatgesprekken tussen Jimmy F. en deze ‘Ayoub’, een account op de versleutelde app Telegram waarvan zijn advocaat en online vrienden vermoeden dat er in werkelijkheid een informant van de Spaanse inlichtingendienst achter schuilging. De tip die leidde tot de afgelasting van het concert in Rotterdam zou volgens de autoriteiten uit Spanje afkomstig zijn geweest.

Jimmy was actief in een collectief dat bekendstaat als Syria General, een groep computervaardige hobbyisten van over de hele wereld die met elkaar proberen een bijdrage te leveren aan de strijd tegen IS. Jimmy F. was in deze groep actief onder de naam ‘Dutchsniper150’. Eén van die subgroepen was de zogeheten ‘Counter-Terror Infiltration Unit’, waar Jimmy en K. deel van uitmaakten. De leden bespraken daarin hun pogingen om met terroristen in contact te komen met als doel netwerken in kaart te brengen en, in sommige gevallen, hen te ontmaskeren.

Jimmy F. deed, naar eigen zeggen, regelmatig verslag van zijn online activiteiten aan de Nederlandse inlichtingendienst AIVD. De AIVD wil daar niet op reageren. Jimmy’s advocaat, Karianne Bal, bevestigt dat hij niet alleen met F. over deze ontmoeting sprak, maar dit ook heeft genoemd in zijn politieverhoor.

Volgens zijn advocaat worden aan Jimmy F.’s voorlopige vrijlaten geen bijzondere voorwaarden verbonden. Waarschijnlijk mag hij komende maandag naar huis. „Dat kon niet meteen, omdat eerst gekeken moet worden of hij wel helemaal veilig is.”

Het OM bevestigt dat F.’s voorlopige hechtenis is geschorst. Eerder besloot de rechter-commissaris nog om F.’s voorarrest met twee weken te verlengen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van betrokkenheid bij terrorisme, al besloot de rechter-commissaris hem slechts vast te houden vanwege ‘opruiing’. „Wij verdenken hem nog steeds van betrokkenheid bij terroristische misdrijven”, laat een OM-woordvoerder weten.