Verzekeraars

ASR neemt Generali Nederland over

Verzekeraar ASR neemt de Nederlandse tak van branchegenoot Generali over. ASR maakt 143 miljoen euro over aan het Italiaanse Generali. Daarmee worden de verzekeringspolissen van zo’n 200.000 Generali-klanten overgezet naar ASR. Generali Nederland was vorig jaar goed voor een omzet van 379 miljoen euro.

Door de overname gaat het hoofdkantoor van de Italianen in Diemen dicht. Een deel van de 350 werknemers trekt in bij ASR, een deel van de banen verdwijnt. In totaal kost de overname door ASR zo’n 200 miljoen euro. Dit komt doordat ASR de kapitaalbuffer van het nieuwe dochterbedrijf moet versterken. De Nederlandsche Bank en mededingingsautoriteit ACM moeten de overname nog goedkeuren.

Generali biedt net als ASR schade- en levensverzekeringen aan. De partijen verwachten de overname af te ronden in het eerste kwartaal van 2018. ASR denkt met de overname kosten te kunnen besparen, onder meer op het gebied van IT.

Ook andere delen van Generali staan te koop, zoals de kleinere Belgische en Portugese tak. Voor kleine verzekeraars is het lastig om in de huidige verzekeringsmarkt zelfstandig te blijven. Door de lage rente kunnen alleen grote verzekeringsbedrijven nog winst maken. Daarom is er de afgelopen jaren een overnamegolf binnen de verzekeringswereld. Zo nam NN Group (Nationale Nederlanden) vorig jaar sectorgenoot Delta Lloyd over, waardoor het de nummer twee in schadeverzekering in Nederland is geworden (na Achmea).