Verzekeraar ASR neemt Generali Nederland over

Met de overname van de Italiaanse branchegenoot is 143 miljoen euro gemoeid.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Verzekeraar ASR neemt de Nederlandse tak van branchegenoot Generali over. ASR maakt 143 miljoen euro over aan het Italiaanse Generali. Daarmee worden de verzekeringspolissen van zo’n 200.000 Generali-klanten overgezet naar ASR.

Het hoofdkantoor van de Italianen in Diemen wordt gesloten door de overname. De medewerkers van Generali Nederland trekken in de loop van volgend jaar in bij ASR. Als gevolg van de overname wordt een onbekend aantal banen geschrapt. In totaal kost de overname ASR zo’n 200 miljoen euro. Dit komt doordat ASR de kapitaalbuffer van het nieuwe dochterbedrijf moet versterken.

Generali Nederland telt momenteel 350 medewerkers en biedt net als ASR zowel schade- als levensverzekeringen aan. Beide partijen verwachten de overname af te ronden in het eerste kwartaal van 2018. “Generali Nederland is een mooi bedrijf dat producten en diensten biedt die goed aansluiten bij ASR”, aldus ASR-topman Jos Baeten in een persbericht. Generali Nederland was vorig jaar goed voor een omzet van 379 miljoen euro.

Lees ook: Eigenzinnige verzekeraar met conservatieve koers

“De jaarlijkse kosten van Generali Nederland liggen nu rond de 50 miljoen euro”, zei Baeten. “Wij gaan ervan uit dat de helft daarvan kan worden bespaard.” ASR verwacht met de overname te kostenvoordelen, onder meer op het gebied van IT, te realiseren. ASR voor daarom een bijdrage van Generali Nederland aan het eigen netto operationeel resultaat van zo’n 30 miljoen euro.

Kleine verzekeraars hebben het moeilijk

Ook andere takken van Generali staan te koop. De Italiaanse verzekeraar heeft onder meer de Belgische en Portugese afdeling in de etalage staan. De Italianen lijken daarmee van de kleinere dochters af te willen. Voor kleine verzekeraars is het lastig om in de huidige verzekeringsmarkt zelfstandig te blijven. Door de lage rente kunnen alleen de grootste verzekeringsbedrijven nog winsten behalen.

Daarom is er de afgelopen jaren een overnamegolf gaande binnen de verzekeringswereld. Zo nam NN Group (Nationale Nederlanden) vorig jaar bijvoorbeeld zijn sectorgenoot Delta Lloyd over, waardoor het de nummer twee in schadeverzekering in Nederland is geworden (na Achmea).

ASR was sinds mei exclusief in onderhandeling met Generali. “Maar wij zijn in december vorig jaar ook al eens in Italië geweest”, aldus Baeten. Met deze overname is het bedrijf nog zeker niet uitgewinkeld, zei de topman verder. Vooral op het gebied van schade- en uitvaartverzekeringen en vermogensbeheer wil het bedrijf zich graag verder versterken.

De Nederlandsche Bank en mededingingsautoriteit ACM moeten de overname nog goedkeuren.