Vastgoed

Bijlmerbajesterrein wordt stadswijk

Het terrein van de Bijlmerbajes in Amserdam is voor 84 miljoen verkocht aan gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van bouwbedrijf BAM. Op het voormalige gevangenisterrein komen 1.350 woningen, een school, horecagelegenheden, een gezondheidscentrum en een plek voor kunstenaars.

De voormalige gevangenis zal nog tot begin 2018 gebruikt worden als asielzoekerscentrum. De broedplaats Lola Lik, in het voormalige hoofdgebouw, moet haar deuren sluiten.

In 2016 werd bekend dat het terrein van de gevangenis, die op 1 juli 2016 dicht ging, verkocht zou worden. Voor de bouw van de wijk worden vijf van de zes gevangenistorens gesloopt. Er komen koopwoningen, huurwoningen en zorgwoningen.

De overgebleven toren wordt herontwikkeld, daarin komt een verticaal park en stadslandbouw. In het hoofdgebouw moet een plek komen voor internationale kunstenaars. Verder wordt ook een middelbare school in de wijk gebouwd.

De wijk moet helemaal energieneutraal worden. Er komen geen aardgasaansluitingen, de gebouwen krijgen zonnepanelen en ingebouwde windturbines, en organisch afval in de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Daarnaast zal een groot deel van de materialen van de gesloopte torens opnieuw worden gebruikt bij de nieuwbouw.

Er waren nog vier andere partijen in de race voor de bieding. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape ontwikkelt AM de wijk.