Vaste collectie Stedelijk heropent half december

Herinrichting De zalen met de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam openen op 16 december. Door allerlei oorzaken liep de herinrichting forse vertraging op.

Aanvankelijk zouden de verbouwde zalen van het Stedelijk Museum Amsterdam op 3 mei opengaan.
Aanvankelijk zouden de verbouwde zalen van het Stedelijk Museum Amsterdam op 3 mei opengaan. Foto Lex van Lieshout / ANP

De nieuwe opstelling van de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam zal op 16 december opengaan. Dat heeft het museum woensdagmorgen bekendgemaakt.

De inrichting, door het bureau van architect Rem Koolhaas, zou aanvankelijk in mei/juni opengaan. Door allerlei oorzaken werd aanzienlijke vertraging opgelopen. Eind augustus meldde de Volkskrant dat het de ontwikkeling van een ‘displaysysteem’ van Koolhaas voor nieuwe vertraging had gezorgd. De locatie van de vaste opstelling, de kelder van het museum, is op 3 oktober vorig jaar dichtgegaan.

Afbeelding Stedelijk Museum Amsterdam

Nieuwe indeling

In Stedelijk Base, zoals het museum de opstelling noemt, worden circa 750 kunstwerken uit de collectie gepresenteerd. Het gaat om een mix van disciplines, die de ontwikkelingen in de kunsten vanaf eind negentiende eeuw toont.

Het museum omschrijft Stedelijk Base als „het sluitstuk in de visie van directeur Beatrix Ruf voor een nieuwe indeling van het gebouw”. In de kelder worden met Base de iconen uit de collectie getoond. Op de begane grond is onder de noemer Stedelijk Turns ruimte voor in actuele en thematische presentaties. De eerste verdieping is de plek voor tijdelijke tentoonstellingen: Stedelijk Now.

Correctie (13/09/2017): in een eerdere versie van dit artikel stond dat de collectietentoonstelling op 3 mei zou opengaan, dit is gecorrigeerd, de heropening was gepland voor mei/juni. Ook stond er dat het om een verbouwing ging, het gaat om een herinrichting. (Red.)