Van der Laan trekt boetekleed aan: team radicalisering moet op de schop

Amsterdam Het radicaliseringsbeleid in de hoofdstad moet anders: het beleid wordt onderzocht en gederadicaliseerde moslims worden niet meer ingezet om radicalisering tegen te gaan.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.
Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Foto Jerry Lampen/ANP

Het radicaliseringsbeleid van de gemeente Amsterdam gaat fundamenteel op de schop. Burgemeester Van der Laan schrijft de gemeenteraad woensdag dat eerdere ingrepen bij het team radicalisering en polarisatie „onvoldoende effect hebben gehad en dat er te laat zicht is gekomen op de consequenties”.

Van der Laan laat een taskforce formeren voor een „fundamentele herinrichting”. Een begeleidingscommissie met deskundigen van buiten de gemeentelijke organisatie moet voor het einde van het jaar rapporteren wat er mis is gegaan.

De leider van het op de schop gaande radicaliseringsteam werd in augustus met strafontslag gestuurd. Ze had opdrachten gegund aan een persoon „via verschillende bedrijven” waar zij privé een relatie mee heeft (gehad). Bovendien heeft zij een offerte die schijnbaar van een van deze bedrijven afkomstig was, zelf geschreven dan wel aangepast. Tegen de ambtenaar loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Lees ook: de column van Bas Heijne over hoe Saadia A.-T zo omhoog kon vallen

In de brief trekt Van der Laan het boetekleed aan. „De bedrijfsvoering binnen dit programma is niet op orde en de aansturing is lang onvoldoende professioneel geweest”, schrijft hij. De aanpak is volgens hem „kwetsbaar geworden voor belangenverstrengeling en verwijten van vriendjespolitiek”.

Volgens Van der Laan zijn er geen aanwijzingen dat meldingen van (mogelijke) radicalisering genegeerd of gebagatelliseerd zijn: „Alle meldingen die in 2017 gedaan zijn bij het Meld- en Adviespunt Radicalisering (zijn) opnieuw bekeken. Hierbij zijn geen onregelmatigheden gebleken.”

Tot april 2015 zette de gemeente een gederadicaliseerde moslim in bij het tegengaan van radicalisering. Deze jongerenwerker deelde vanuit zijn „eigen ervaring en beleving” zijn verhaal met radicaliserende jongeren. „Intussen” schrijft Van der Laan besloten gemeente, politie en justitie „in de toekomst geen personen in te zetten die zelf een radicaliseringsproces hebben doorgemaakt”.