Thuiskok

Caesarsalade, boerenkool

Dit gerecht valt een beetje uit de toon, want de caesarsalade komt helemaal niet uit Nederland. Een Italiaanse restaurateur genaamd Caesar Cardini, die nabij de Amerikaans-Mexicaanse grens werkte in een restaurant, vond dit recept per ongeluk uit toen hij in paniek alles wat hij nog op voorraad had door elkaar husselde. Toch zullen er weinig restaurants in Nederland zijn die deze salade niet op de kaart hebben staan. Vul dat aan met typisch Hollandse boerenkool, niet alleen een klassiek ingrediënt voor stamppot maar ook superhip als superfood, en je begrijpt waarom dit recept in Hollandse klassiekers annu nu staat.

Doe de eidooiers, de mosterd, de spekbokking, de knoflook, het citroensap en 30 gram oude kaas in de blender en draai fijn. Druppel daarna de zonnebloemolie in de blender en maak er een mooie dikke dressing van. Snijd de boerenkool in grove stukken van ongeveer 3 cm en blancheer deze tot ze beetgaar zijn.

Pocheer het ei ongeveer 4 minuten in water met azijn, dan is het ei mooi zacht. Lukt het pocheren niet? Dan kun je altijd je eitje 6 minuten koken in de schil. Maak de boerenkool aan met de dressing en garneer de salade met de sprotfilet en de overige geraspte oude kaas.