Suu Kyi niet naar VN-vergadering vanwege crisis in Birma

Minstens 370.000 Rohingya zijn op de vlucht voor het geweld van het Birmese leger. De facto leider Suu Kyi heeft het geweld nog steeds niet veroordeeld.

Een protest tegen het geweld tegen de Rohingya-moslims in Peshawar, Pakistan.
Een protest tegen het geweld tegen de Rohingya-moslims in Peshawar, Pakistan. Foto Nadeem Khawer/EPA

Aung San Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en feitelijk leider van Birma, gaat niet naar de vergadering van de VN-Veiligheidsraad vanwege de crisis in haar land. Dat meldt haar kantoor aan de internationale pers.

Volgens de VN zijn er minstens 370.000 Rohingya-moslims het geweld ontvlucht naar buurland Bangladesh. Het geschatte aantal doden is opgelopen tot ruim duizend. In de vergadering woensdagmiddag gaat het juist over het geweld in Birma.

Het geweld in Birma laaide op nadat Rohingya-rebellen aanvallen uitvoerden op tientallen politieposten. Het leger reageerde met “opruimacties” tegen wat zij zien als extremistische rebellen. Honderdduizenden Rohingya-moslims ontvluchtten de Rahkine-regio.

Moslims worden met geweld verdreven uit Birma.
Waarom roept de facto leider Suu Kyi het leger niet tot de orde?

De facto leider

Aung Sang Suu Kyi is feitelijk leider van Birma en won in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar strijd voor vrijheid en democratie in het land. Tot nu toe heeft ze het geweld van het Birmese leger nog steeds niet veroordeeld, hoewel de internationale druk op haar toeneemt. Feitelijk hoeft het leger geen verantwoording aan Suu Kyi af te leggen, maar het lijkt er ook niet op dat ze er iets aan doet de macht van het leger in te perken. Daarom hebben veel internationale organisaties zich tegen de eerst zo geprezen leider gekeerd.

Landmijnen

Dinsdag bleek dat een dode en vier gewonde Rohingya-vluchtelingen toch echt het gevolg zijn van Birmese landmijnen die geplaatst zijn bij de grens tussen Birma en Bangladesh. Birma blijft ontkennen, maar de BBC toonde beelden van slachtoffers van de landmijnen en artsen die zeggen dat er steeds meer gewonden binnenkomen. De Verenigde Naties bevestigen aan CNN dat er nieuwe landmijnen zijn geplaatst en hebben het over een “schoolvoorbeeld van etnische zuivering”.