Recensie

Recensie

Spannende reis door een licht ontvlambare geest

    • Joep Stapel

De kunstenaar Giacometti had de neiging nogal aan zijn werk te twijfelen. Zijn zelfkritiek nam soms de vormen aan van zelfhaat. Componist en schrijver Elmer Schönberger, bewonderaar van Giacometti, baseerde zijn instrumentale dansmuziek Achttien dagen op een door schrijver James Lord gedocumenteerde portretsessie. Voor iedere dag koos Schönberger als motto een karakteristieke uitspraak van de kunstenaar, zoals ‘Ik denk dat ik voorgoed ophoud met schilderen’ of ‘Dit is de hel’. De dansvoorstelling Gezien Giacometti (2015), met choreografie van Beppie Blankert, bood een spannende audiovisuele wisselwerking. Maar ook op cd blijft Schönbergers muziek overeind. De twaalf verschillende deeltjes luisteren als een reis door een licht ontvlambare geest en voeren van meditatieve soli via krullerige knipogen tot Stravinsky-achtig gedram. De originele bezetting (altviool, klarinet, cimbalom, slagwerk en contrabas) zorgt voor een frisse klank, de sterke uitvoering door Nieuw Amsterdams Peil heeft pit.