Singaporese president is vrouw en afkomstig uit minderheid

Singapore De nieuwe president behoort tot de Maleisische minderheid. Maar die betwijfelt dat dit zal helpen om hun positie in de stadstaat te verbeteren.

Halimah Yacob omringd door haar medestanders.
Halimah Yacob omringd door haar medestanders. Foto Wong Maye-E/AP

De nieuwe president van Singapore is een vrouw, dat is voor het eerst. En ze is ook nog eens van Maleisische afkomst, dat is voor het eerst in bijna vijftig jaar.

Woensdag is Halimah Yacob uitgeroepen tot de achtste president van de stadstaat in Zuidoost-Azië. Donderdag is haar inauguratie. Er waren niet eens verkiezingen voor nodig, omdat de andere kandidaten niet aan het lijstje criteria voldeden. Halimah Yacob (63) was ook al de eerste vrouwelijke voorzitter van het parlement in Singapore.

Vooraf had de regering van Singapore bepaald dat de nieuwe president per se van Maleisische afkomst moest zijn. Achterliggende gedachte van die positieve discriminatie was om de Maleisische minderheid in het land een steuntje in de rug te geven. In Singapore is zo’n driekwart van de bevolking Chinees, ongeveer 13 procent is Maleisisch en 10 procent is van Indiase komaf.

De Maleisiërs zijn vaker armer en lager opgeleid en vallen dus in een lagere sociaal-economische klasse dan de andere twee bevolkingsgroepen. Maar of het benoemen van een Maleisische president hen werkelijk vooruit zal helpen, betwijfelen kenners tegenover persbureau Reuters. Het knaagt toch ook aan hun trots, dat er kennelijk een besloten verkiezing voor nodig was om een Maleisiër president te maken.

Ceremonieel

Halimah Yacob was tot voor kort lid van de People’s Action Party. Was, want presidenten mogen geen lid zijn van een politieke partij. Deze PAP is al jaren aan de macht in Singapore. Daarom was al vroeg duidelijk dat Halimah Yacob de meeste kans maakte. Het presidentschap is vooral ceremonieel, al mogen presidenten wel meebeslissen over hoge benoemingen en hebben ze zelfs vetorecht over financiële besluiten.

Critici zeggen dat de PAP de criteria voor deelname aan de verkiezingen bewust te scherp heeft vastgesteld. Twee gegadigden zijn afgevallen omdat ze niet voldeden aan de financiële eisen. Kandidaten uit het zakenleven moesten in de top van een bedrijf hebben gewerkt met een waarde van tenminste 500 miljoen Singaporese dollar, omgerekend 310 miljoen euro.

Woensdag liet Halimah Yacob in haar toespraak merken dat ze begrijpt dat de manier waarop ze president is geworden, zo zonder dat het volk is gaan stemmen, niet in haar voordeel uitpakt. „Ook al waren er geen verkiezingen, mijn inzet blijft hetzelfde. Ik zal zelfs nog harder werken”, zei ze. Daarna bedankte ze de altijd hardwerkende Singaporezen nog eens extra, omdat ze midden op de dag vrij van hun werk hadden genomen om naar haar te komen luisteren.